CMC ciència i tecnologia

Páginas: 10 (2269 palabras) Publicado: 8 de septiembre de 2014


T1-COMPRENSIÓ, CIÈNCIA I TÈCNICA.
1.1Els ciutadans, la ciència i la tècnica.
En la societat actual la ciència gaudeix d’un gran prestigi. Mostra d’això és la publicitat ton s’utilitzen termes propis del llenguatge científic per vendre millor els seus productes.
Per altra banda també és fàcil constatar que la tècnica ens ha alliberat d’un gran nombre de càrregues que la natura ensimposava assolint així un gran reconeixement .
Diversos estudis fets a la Unió Europea situen els metges científics i enginyers com les professions més valorades i les que aporten major qualitat de vida.
1.2 Desenvolupament tecnocientífic i responsabilitat.
Els èxits i els beneficis aportats per la ciència i la tècnica són indiscutibles , tot i així moltes persones consideren que haurien d’estarsotmeses a la crítica i a la reflexió ètica. Raons no ens hi falten. Per una banda a la historia trobem molts episodis desgraciats vinculats a la ciència i la tècnica ( bomba atòmica, experimentació amb éssers humans, 2ª Guerra Mundial. Per altra banda els nous descobriments científics i tècnics ens plantegen nous dilemes ètics i condicionen la nostra manera de viure (manipulació genètica d’embrions,transgènics, teletreball).
La ciència i la tecnologia afecten a tots els ciutadans i per tant encara que no siguin científics o tècnics tothom es corresponsable de les accions, els productes i les aplicacions tecnocientífiques, i això exigeix una formació adient.
2- Saber encertar, opinar i creure justificadament.
2.1 El saber i la veritat com a problema.
Es diu que algú sap una cosa quan esdonen 3 condicions: ho creu, és veritat i ho pot justificar. Per afirmar que sé una cosa cal assegurar que tinc la veritat i això no sempre és al nostre abast. El problema de la veritat planteja una gran dificultat filosòfica i prova d’això és que existeixen 3 teories en relació a la veritat:
-Dogmatisme: defensa que es pot arribar a la veritat amb certesa absoluta.
-Escepticisme: Saberabsolut impossible. Tot es pot posar en dubte.
-Actitud crítica i racional: Defensa la possibilitat de fer camí cap al saber i ens alerta del possibles errors que anem trobant.
2.2 Encertar i opinar
Diem que algú encerta quan es donen aquestes dues condicions en allò que diu: ho creu i es veritat.Diem que algú opina quan només criem una cosa però no sabem si és veritat ni la podem justificar diem que es tracta d’una opinió o una simple creença.



2.3 Creure justificadament.
Es diu que algú creu justificadament una cosa quan es donen aquestes 2 condicions: ho creu i ho pot justificar.És molt important i ens permet adreçar-nos cap el saber i el coneixement
E

2.4 La justificació de les creences.
Hi ha diverses vies per justificar les creences, una de les qual és la ciència. Altres vies possibles poden ser la teologia, l’art, etc. Allò que la ciència justifica i defensa en unmoment determinat més endavant pot evolucionar.
3- Aproximació a la ciència.
3.1 Un mètode rigorós i objectiu.
La ciència és una forma de coneixement basada en un mètode rigorós i objectiu. El rigor científic és un requisit pel qual totes les afirmacions que es formulin han d’estar justificades i relacionades entre si. Queden justificades quan es compleixen els criteris de validació que marcacada disciplina científica. Diem que estan relacionades entre si quan no estan desconnectades sinó que s’ajuden per formar relacions més complexes.
L’objectivitat científica es basa en la intersubjectivitat, és a dir, en la possibilitat que individus diferents posin en comú pensaments i experiències. Allò que afirma la ciència no depèn de qui ho afirma.
3.2 El mètode científic
No podem parlar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cmc El Control De La Ciència I La Tecnologia
  • ciencia i tecnologia
  • CIENCIAS CMC
  • ciencia cmc
  • Antología de “ciencia, tecnología, sociedad y valores i”
  • CMC Tarea I 1
  • Preguntes I Reflexions Cmc
  • CMC Salut i malatia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS