cmcjjj

Páginas: 2 (394 palabras) Publicado: 29 de enero de 2014
Ramon Muntaner va néixer a Peralada l'any 1265 i va morir a Eivissa, d'on era governador, el 1336. Tal i com ell mateix ens explica, l'any 1325, al seixanta anys, instal·lat a la seva alqueria deXilvella, a l'Horta de València, va iniciar la redacció de la Crònica que porta el seu nom:
Per què, vull que sapiats que con jo isquí del dit lloc de Peralada, que no havia encara onze anys complits,e con fiu aquest llibre e el comencé era en temps (la Déu mercè) de seixanta anys. Lo qual llibre jo comencé el quinzè dia de mais de l'any de l'encarnació de nostre senyor Déu Jesucrist mil etres-cents vint-e-cinc.
Muntaner inicia la seva obra amb el naixement, i posterior regnat, de Jaume I. Aquest començament faria trontollar el principi de Muntaner segons el qual només explicarà allò que havist, allò de què ha estat testimoni i, quan això no sigui possible, se servirà només d'altres fonts d'informació que l'hi siguin contemporànies:
E per ço reconte aquestes coses que cascun sàpia quejo viu lo dit senyor rei e que pusc dir ço que d'ell viu e aconseguí, que d'àls jo no em vull entremetre sinó de ço que en mon temps s'és fet.
Ara bé, Muntaner salva aquesta primera dificultatdient-nos que justament comença amb el naixement de Jaume I perquè és el primer rei que va conèixer personalment:
Sapiats: sapigueu.
Isquí: vaig sortir. 
Viu: vaig veure.
Con fiu: quan vaig fer.
La Déumercè: gràcies a Déu.
Mais: maig.
Pusc: puc. 
Que d'àls jo no em vull entremetre: que en altres (coses) no em vull ficar.
S'és fet: ha succeït.

Per què vull que sapigueu que quan jo vaigmarxar de Peralada, no tenia ni els 11 anys complits i quan vaig fer aquest llibre i el vaig començar tenia (Gràcies a Déu) seixanta anys. El llibre el vaig començar el 15 de maig de l’anys de l’encarnaciódel nostre señor Déu Jesucrist 1325.
I per això explico aquestes coses per a què cadascú sàpga que vaig viure de dit señor rei i que puc dir que d’ell vaig viure i vaig aconseguir, que en altres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS