Cocina Catalana

Páginas: 9 (2177 palabras) Publicado: 22 de abril de 2011
CATALUNYA





La gastronomia a Catalunya

La cuina catalana, basada en els productes de la terra, i adaptada a les estacions i a les tradicions culturals, mostra una gran personalitat, de la mateixa manera que totes les manifestacions culturals de Catalunya.

La influència del pas de diferents civilitzacions (grecs, romans, francesos, etc.) i una capacitat especial per asintetitzar el millor de cadascuna d'elles, converteix la gastonomia catalana en una sana, rica i variada expressió de la dieta Mediterrània que perviu en la saviesa popular.

La diversitat del paisatge català es correspon una gran quantitat d'ingredients i procediments que donen lloc a multitud de plats propis distints segons la zona geogràfica, distingint entre:
• Cuina marinera, amb gran varietatde peixos de roca, eriços de mar i guisats mariners o suquets (Costa Brava).

• Cuina de mar i muntanya, amb suculentes combinacions de marisc amb productes típics d'interior (Empordà).

• Cuina de muntanya, amb un tipus de guisats a base de bou, senglar i ternasc i una gran quantitat de plats on els excel•lents bolets de la terra són protagonistes (Pirineus).

• Cuina de litoral, ambbones receptes a força de verdures i hortalisses, i peixos elaborats de diferents formes, així com arrossos combinats de manera excel•lent (Tarragona).

• Cuina d'interior, on predominen les carns, formatges, excel•lents embotits i productes de l'horta, del bosc i del corral (Catalunya Central i Lleida).

• Cuina de capital, basada en la re-elaboració dels plats tradicionals, sorprèn amb novesreceptes de cuina creativa, i adapta altres de procedència internacional (Barcelona).

La gran qualitat dels productes de la terra es reflecteix també en l'activitat vinícola, amb 11 denominacions d'orígen diferenciades, produint des de blancs frescs fins a negres de gran cos, passant pels clàssics rosats, i espumosos naturals amb la denominació Cava, tots de prestigi internacional.http://www.vegueries.com/gastronomia/indexCAT.htm

Cataluña, máxima expresión de personalidad gastronómica

Como en casi todas las expresiones culturales, Cataluña muestra en el terreno gastronómico una gran personalidad, que se deja ver tanto en sus arraigadas tradiciones como en su cocina de vanguardia, que a menudo busca en la historia su fuente de inspiración. Mediterránea por excelencia, Cataluñaha vivido a lo largo de los siglos diversas influencias: el paso de los griegos, romanos y las posteriores influencias italiana –ya en el siglo XVIII– y francesa han dado lugar a una cocina de raíces complejas que ha sabido absorber lo mejor de cada una y crear un bagaje culinario que forma parte de la sabiduría popular.

En la cocina catalana aparecen ingredientes que son comunes a otrascocinas mediterráneas: tomates, ajo, hierbas frescas, aceite de oliva (particularmente los de las D.O. Garrigues y Siurana, elaborados con la frutal aceituna arbequina), cebolla o bacalao, que a veces recuerda a la cocina de la Provenza y del Rosellón, de Nápoles o Sicilia, que también integraron el Reino de Aragón, del que formaba parte la actual Cataluña.
Ver más
Calçot de Valls
Salchichónde Vic
Anchoa de La Escala
Ternera de los Pirineos catalanes
Otras ideas
Cazuela de pescados y mariscos a la catalana
Escalivada
Esqueixada de bacalao

CATALUÑA
La gastronomía catalana es muy diversa.. Los manjares a la parrilla y los pescados (suquet de peix) son tratados de muchas maneras. Para acompañar el pescado destaca la salsa del romescu realizada en el puerto de Tarragonay cuyo secreto se pasa de generación en generación. También los arroces tienen tratamientos diversos
Clima:
El clima es mediterráneo suave, con ausencia casi total de heladas y elevado índice de insolación. La temperatura media anual es de 17º y una humedad relativamente elevada. Veranos secos y cálidos e inviernos suaves, con máximas de precipitaciones en primavera y verano.

Paltos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cocina catalana
  • ' La nacionalidad catalana '
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • televisión catalana
  • Norma catalana
  • literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS