Cogeneració

Páginas: 22 (5355 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
La cogeneració

Roger Castaño



Resum

Aquest article fa referència a la cogeneració, que és el mètode a través el qual s’obté conjuntament energia mecànica i energia tèrmica útil.

En l’apartat dels motors utilitzats en les plantes de cogeneració, veurem dos grans tipus de motors, els motors rotatius on destaquen la turbina de vapor i la de gas, i els motors alternatius basats en unsistema de cilindre-pistó i biela-manovella. També els principals avantatges d’utilitzar uns i altres, el seu manteniment, costos i els principals criteris d’elecció per tal d’escollir el motors més adequat per una planta de cogeneració i els combustibles més utilitzats. En referència a la recuperació o aprofitament de l’energia calorífica existeixen diversos procediments depenent del tipus demotor emprat en la instal·lació, que en el nostre cas veurem les turbines de gas. Aquest aprofitament de l’energia calorífica és bàsicament a partir dels gasos de escapament que genera la turbina, i que es faran servir de manera directa per exemple en processos d’assecament o atomització, i de manera indirecta mitjançant calderes per a la generació d’un fluid caloportador.

I es finalitzarà amb lapresentació d’una instal·lació de cogeneració a l’estat espanyol, concretament l’hospital central d’Astúries, detallant les característiques de cada component, el consum de gas, els avantatges que permet tenir una central de cogeneració i les necessitats bàsiques d’energia per l’hospital.

1. Introducció

El consum energètic ha passat a ser un factor important dins del conjunt de despeses deles administracions públiques. Per això, l’estalvi i la diversificació de l’energia van encaminades a reduir aquestes despeses. Dins dels plans d’estalvi, s’ha de considerar la diversificació energètica i la possibilitat de comptar amb diferents fonts de subministrament que permetin aplicacions d’ús més racional de l’energia disponible. És per això, que l’aplicació de la cogeneració ajuda aaconseguir aquesta finalitat.

La cogeneració és el procediment a través el qual s’obté simultàniament energia elèctrica (o energia mecànica) i energia tèrmica útil, a partir d’una font d’energia primària tal com gas, fuel o carbó, a través del funcionament d’un motor tèrmic, com un motor dièsel, turbina de gas, turbina de vapor, etc.

La part més atractiva que té la cogeneració són els seusavantatges on podríem destacar un incomparable grau d’aprofitament de l’energia del combustible, i a la vegada els combustibles usats són menys contaminants que els utilitzats en sistemes convencionals. També podríem destacar l’estalvi energètic, l’estalvi econòmic, la millora del medi ambient, una disminució de la dependència energètica exterior i la possibilitat de la industrialització en zonesallunyades de les xarxes de distribució d’alta tensió.

Les indústries que fan ús d’aquesta tecnologia és per aconseguir electricitat i a la vegada energia útil en forma de calor, que s’utilitza en el transcurs de la producció. Aquesta tecnologia no només és òptima en la indústria, sinó que hi ha instal·lacions diverses, com hospitals, complexos esportius i hotels que també l’empren. A més, si esprodueix més electricitat de la que s’utilitza, es pot posar a la xarxa per treure’n profit econòmic.

El sistema de cogeneració el podem veure reproduït, a través, de motors rotatius com les turbines de gas i turbines de vapor, també en motors alternatius que com a components essencials tindríem un conjunt cilindre-pistó i un mecanisme biela-manovella.

En tots els processos de la cogeneracióprodueixen i aprofiten conjuntament electricitat i calor, de manera que s’obté un gran estalvi energètic. Es tracta, a més a més d’un procediment més ecològic, ja que s’allibera menys diòxid de carboni (CO2) i òxid de nitrogen (NOx) que en les centrals elèctriques normals.

Les centrals de cogeneració solen funcionar amb gas natural, encara que existeixen altres sistemes i també poden utilitzar-se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COGENERACI N CON BAGAZO
  • CASO PR CTICO 2 Planta de Cogeneraci n en Filipinas
  • La cogeneraci n es el prasocedimiento mediante el cual se obtiene simult neamente energ a el ctrica y energ...

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS