Colonia vidal(barcelona)

Páginas: 7 (1540 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2011
Introducció:
El dia 13 de Desembre vam anar a la colònia Vidal tot el grup classe. Estem realitzant aquesta visita a la Colònia Vidal ja que estem estudiant el tema 3 anomenat”La industrialització de les societats europees.”En aquest tema estem estudiant com va començar la revolució industrial,els avenços econòmics i tecnològics. Dins d’aquests avenços trobem les màquines de vapor i el que ensinteressa per aquesta visita la indústria tèxtil. En aquesta visita a la colònia ens explicaran el funcionament de la colònia,es a dir com vivien els treballadors on vivien, els seus horaris,l’alimentació,els habitatges,lleure,l’ higiene..... Explicació en el cinema de la colònia Vidal:Ens trobem al cinema. Diumenge els obrers de la colònia veien unapel·lícula o un espectacle. En el segle XIX a Catalunya moltes fàbriques tèxtils es van instal·lar per totes les comarques en rius importants. La colònia Vidal situada en la comarca del Berguedà és una de setze fabriques en 20 km del riu Llobregat. La implantació d’aquestes fàbriques era gracies a la font d’energia barata ja que utilitzavenl’aigua del riu,mà d’obra barata amb habitatges pels treballadors i tots els serveis necessaris per poder arribar a viure. Els treballadors tenien unes jornades llarguíssimes fins a 14 hores .La colònia disposava de espais com botigues de peix,llegums i poca cosa més,una església ja que els amos eren molt religiosos,una escola pels més petits de la casa,la biblioteca,el bar i cafè. També disposavad’espais de lleure com un camp de futbol. El amo deixava jugar unes lligues entre les colònies de la zona. En el 1901 es va posar el funcionament de la fabrica i en el 1905 ja treballaven 200 persones.

On es troba la colònia Vidal?
La colònia Vidal està situada a Catalunya a la comarca de Berguedà al municipi de Puig-reig. La colònia esta situada al costat del riu Llobregat,com es pot observar en lasegüent imatge.
Dades generals de la comarca:
* Capital:Berga
* País:Espanya
* Municipis:31
* Superfície:1,184.89km2
* Població:41,744 habitants
* Gentilici:Berguedà/ana

Alimentació i lleure:
L’alimentació a la colònia Vidal era poc variada. Es menjava pa amb arengades, sopa i llegums amb cansalada. Els treballadors pel poc temps que tenien per dinar no tenien tempsd’anar fins a casa fer-se el dinar i tornar a la fabrica si no que també donar menjar a les gallines i fer herba pels conills i també deixar els nens a la casa de la dona. Per aquest motiu els homes a l’hora de dinar anaven a recogui l’escudella i la carn d’olla a la botiga dels llegums cuits. També hi havia peixateries,que feien menjar preparat. Els primers anys d’aquesta botiga era de lafamília Vidal que treballava un obrer que era de confiança per la família Vidal. Per refredar el peix es fabricaven a Gironella uns gels per poder congelar el peix.
Les cases no disposaven ni de dutxes ni safareigs propis, sinó que hi havia de comunitaris. Hi havien dos dutxes comunitàries:les de les dones i la dels homes
Els treballadors d’altres colònies van començar a reivindicar-ne sobre leshores que treballaven i el que van aconseguir va ser treballar dos hores més al dia,perquè això no passes a la colònia Vidal la família Vidal van fer espais de lleure com la biblioteca que la portava el mestre Camprubí,també hi havia cinema,botigues,bar,camp de futbol on es va fer un equip d’aquella colònia i es feien tornejos amb altres equips de colònies de la zona.
A la vida quotidiana la gent notenia gaire temps lliure excepte el diumenge, que era l'únic dia de festa, tot i que havien d'anar a missa obligatòriament perquè els amos eren molt religiosos. Si no hi anaven un dia, el dilluns els podia tocar la pitjor feina o els podien canviar la casa per una altra de pitjor, i si no hi anaven mai els podien retirar de la colònia..

Habitatges:

A les colònies disposaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COLONIA VIDAL
  • La Colònia Vidal
  • La colonia vidal
  • Colònia Vidal
  • La colònia industrial vidal
  • Colonia Vidal Fitxa Tecnica
  • colonia vidal
  • COLONIA VIDAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS