Colonia Vidal Fitxa Tecnica

Páginas: 7 (1570 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2011
1ELABORACIO D'UNA FITXA DE LA COLONIA
Cap a finals del segle XIX, durant la RevoluciO idustrial a catalunya, la familia Vidal varen comprar els terrenys a Puig-Reig per tal de fundar una colonia tExtil. Aquesa colonia es va comensar a construir l'any 1892 pr aser acabada el 1902.
Aquesta colonia, com la majoria d'aquestes, es va construir a la vora d'un riu, el Llobregat concretament. Aixo esfeia per ta de poder aprofitar-ne l'energia hidraulica.
La coloniaVidal es dedicava a la industria textil. concretament, produien llensols de molt bona qualitat. Aquest era el nucli o el proces productiu important, encara que tambe duien a terme processos de millorament amb peces de roba procedents d'altres fabriques.
Actualment, la colonia vidal es un museu i esta el maxim de ben conservadaper tal de que es pugui veure tal i com era en el passat i la forma en la que vivien tant els treballadors coma resta dels seus habitants.
______________________________________________________

2.ENUMERACIO DE LES INSTALLACIONS DE LA COLONIA.
La colonia vidal, al igual que la majoria de les colonies de la zona, estaven perfectament equipades amb tot el que fos necessari per viure per tal deque els seus habitants no sentissin la necessitat de marxar a la ciutat per a qualsevol cosa, o almenys es el que volien que pensessin els treballadors, ja que la principal rao d'aquest fet era per evitar que es posessin en contacte amb qualsevol sindicat obrer que, en aquells temps, estaven creant moltissimes revoltes socials arreu de Catalunya.
A continuacio, es fara un llistat amb lesinstalacions mes importants de la colonia:
Botiga: per tal de que no sentissin la necessitat de sortir de la colonia, tenien una botiga a la que podien trobar gairebe tot el que poguessin necessitar.
Caixa d'estalvis de Manresa: es tracta de la primera caixa d'estalvis de Manresa, on els treballadors anaven a pagar lloguers o be a cobrar la seva ma d'obra.
Casal de la Dona: es tracta de l'edifici ondormien les dones que no pertanyien a la colonia pero que hi treballaven. Alla tambe hi habitaven monjes, les quals tenien controlades a les dones en tot moment.
Carnisseria i Fonda: la fonda era on hi anaven nomes els homes a socialitzar-se els diumenges a la tarda. Nomes ho podien fer aquest dia ja que la resta de la setmana treballaven. A la fonda tambe s'hi venia carn.
Cuina/Peixateria: lapeixateria era on anaven les dones a comprar el peix. Casi tot el peix era pescat al riu ja que el que el transport del peix des del mar fins a la colonia era massa llarg com per a que el peix arribes en bones condicions. Tambe rebia el nom de cuina degut al fet de que, al tenir poc temps, les dones acostumaven a comprar menjar precuinat. L'encarregat de la peixateria era un treballador de lacolonia que, degut a alguna circumstancia especial, havia rebut aquest lloc de treball. Encara de que fos l'encarregat de la tenda, no tenia dret a cap dels diners guanyats, els quals passaven directament a l'amo de la colonia.
Dutxes comunitaries: els habitatges on hi vivies les families de la colonia no gaudien de dutxes i es per aixo que un cop per setmana, els habitants de Can Vidal anaven a lesdutxes comunitaries a assejar-se. Eren dutxes individuals per tal de respectar la intimitat i, per descomptat que els homes i les dones es dutxaven en torns diferents.
Esglesia: en aquella epoca, la religio no era un tema per fer-ne broma. Tots els diumenges al mati, els habitants de la colonia es vestien apropiadament i anaven a la missa. A la sortida de la cerimonia hi esperaven el propietaride la colonia i el cura. Aixo ho feien per tal de controlar els que havien anat a la missa i els que no ja que no anar-hi sense una justificacio de pes podia ser rao d'expulsio.
Fabrica: es tracta de l'espai on hi treballaven els treballadors de la fabrica. era un espai relativament gran i tancat, amb molt poca ventilacio i molt de soroll. Aixo causava un gran percentatge de sordesa entre els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COLONIA VIDAL
  • La Colònia Vidal
  • La colonia vidal
  • Colònia Vidal
  • Fitxa Tècnica
  • Fitxa Técnica
  • La colònia industrial vidal
  • Colonia vidal(barcelona)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS