colonia vidal

Páginas: 9 (2200 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2014
LA COLÒNIA VIDAL DE PUIG-REIG
CAL VIDAL UNA COLÒNIA DE BERGUEDÀ
Cal Vidal es va començar a construir a finals del segle XIX. És un exemple de colònia tèxtil amb tots els elements mes característics d’aquests conjunts urbans tan singulars.
Els edificis industrials estan situats al peu del riu i es comuniquen directament amb la zona residencial, amb les torres de l’amo deldirectori i la colònia obrera.
La colònia obrera es va construir en un ampli espai situat a un nivell superior respecte la fàbrica.
Els habitatges formen carrers longitudinals i una gran plaça central on es troba: l’església parroquial, els serveis, edificis i espais d’oci i esbarjo i edificis culturals.
Vicenç Vidal i Casacuberta va encarregar la construcció de la nova església (1942) l’edifici dela Fundació Vidal i del Teatre Nou i una obra que ja va començar al 1930 amb la construcció del Casal de la Dona.
Al 1980 va acabar l’activitat industrial a causa de la industria tèxtil. Es va crear el Museu de la Colònia Vidal per no acabar la seva història, té com a objectiu mostrar un exemple característic del sistema de colònia tèxtil i contribuir a la conservació del patrimoni industrialcatalà.
AIGUA I CARBÓ: fonaments energètics de la colònia
Els Vidal van comprar els terrenys al 1892 i van demanar permís per fer us de l’aigua del Llobregat. La aprofitaven per enviar-la a la turbina i aixis produir l’energia hidràulica. Tot i això no n’hi havia prou, el seu cabal irregular i pobre va obligar a instal·lar maquines de vapor com a auxiliars.
S’instal·là una màquina de vapor alcentre de la fàbrica, prop de la turbina, al bell mig de les seccions de filatura i tissatge.
El carbó arribava de la conca carbonífera de l’alt Berguedà
El vapor s’utilitzava com a auxiliar energètic quan el Llobregat portava poca aigua, generalment durant els mesos d’estiu, però també quan els hiverns eren secs.

L’ENERGIA HIDROELÈCTRICA: la turbina Francis.
L’arbre dret i ka turbina Fontainevan ser substituïts per dues modernes turbines. També s’instal·la una central elèctrica una que proporcionava energia a la fàbrica. A partir de principis del segle XX les noves turbines que ja no eren mecàniques sinó elèctriques, foren subministrades per grans empreses europees molt especialment per la suïssa (E.W.) i l’alemanya.
La turbina Francis. Dissenyada per l’enginyer britànic es unaturbina de reacció. Molt apropiada per a petits salts i grans cabals.
Durant els anys difícils de la postguerra i com a conseqüència de les restriccions elèctriques, s’instal·là una nova màquina de vapor i una caldera que produïa energia tèrmica com a auxiliar de l’energia hidràulica generada per la central de la fàbrica; s’instal·laren al sector nord de la fàbrica i es construïren també a lesnoves carboneres i xemeneia octagonal.
La primera màquina de vapor a cal Vidal es va vendre com a ferro vell els anys setanta ; la màquina exposada actualment es va construir al 1894 per una empresa francesa. Va fer funcionar la fàbrica “Hilados i Tintes Soler” fins el 1956.
Avui la central hidroelèctrica encara proporcionava energia(amb capacitat per produir 700 km/h) que es venen a la companyiaelèctrica.
EL PROCÉS TÈXTIL
A la fàbrica es filava i es teixia cotó comprat de Amèrica, Índia i Egipte. El cotó arribava en bales a la colònia amb el tren, es guardaven als magatzems del sector sud a prop de les naus tèxtils.
A la planta baixa de la fàbrica, al costat del magatzem de les bales hi havia les obridores i el batà; les cardes; els manuars i les mes metxeres eren a l’esquerrad’aquesta nau.
Al primer pis les contínues i el retort i , al segon pis sota teulada les selfactines i els aspis.
A la planta baixa del sector nord s’hi va instal·lar els telers mecànics, i més tard els telers automàtics .
El primer pies estava destinat a tot el procés de preparació del fil i la màquina de “parar”.


EL PROCÉS D’OBTENCI DEL FIL
L’obertura i la mescla
El batanatge
El cardatge...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Colònia Vidal
  • La colonia vidal
  • Colònia Vidal
  • La colònia industrial vidal
  • Colonia vidal(barcelona)
  • Colonia Vidal Fitxa Tecnica
  • COLONIA VIDAL
  • Colonia vidal de puig-reig

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS