Coltan

Páginas: 6 (1308 palabras) Publicado: 29 de abril de 2012
INTRODUCCIÓ



Coltan és un mineral format per la mescla de dos minerals associats: la columbita o niobita, i la tantalita, en qualsevol proporció; el nom, recull de manera abreujada la combinació dels dos noms. És de color metàl·lic apagat i d'ell s'extreu el metall tàntal, que presenta una gran resistència a la calor així com determinades propietats elèctriques.
Té un gran interès econòmici estratègic, i és fonamental en aparells per a les telecomunicacions. El tàntal el niobi són utilitzats en gairebé la totalitat de dispositius electrónics: telefons mòbils, aparells GPS, televisors de plasma, ordinadors, portàtils, aparells PDA I MP3, míssils balístics, coets espacials, entre d’altres.
El niobi té utilitat en la fabricació d'acers, sobretot els inoxidables que han d'aguantaraltes temperatures, com els dels motors a reacció. També intervé en la fabricació d'imants superconductors per a ressonàncies magnètiques.
Es troba majoritàriament en una zona geogràfica sacsejada per una guerra darrere d'una altra.
A partir de tota l’informació que extreurem del nostre treball, confirmarem si la nostra hipòtesi, de que el control del coltan pot provocar una tercera guerra mundialen un futur no molt llunyà, és certa o falsa, o almenys si està ben encaminada.





1- EL COLTAN



1.1- PROPIETATS DEL MINERAL

El Coltan es caracteritza per posseir diverses propietats de gran utilitat, entre les quals cal destacar la superconductivitat, és a dir, la seva capacitat per conduir el corrent elèctric amb molt baixa resistència, la capacitat ultrarrefractaria, és adir, la seva gran resistència a les altes temperatures i la funció de condensador o acumulador de càrrega elèctrica fins al moment de ser utilitzada, així com la resistència a la corrosió. A més no s'oxida amb facilitat, és un element fonamental per a la indústria bèl·lica, i es tracta d'un bé escàs.



1.2- VALOR ECONÒMIC

Hi ha hagut una caiguda significativa en la producció i venda decoltan de les mines africanes des que hi va haver un dràstic increment de preus a l’any 2000, a causa de l'especulació en les anomenades empreses ". Com" i les grans comandes.
El Centre d'Estudi Internacional de l'Tàntal-Niobi a Bèlgica (un país amb vincles tradicionals amb el Congo), ha recomanat als compradors internacionals que evitin el Coltan de la regió del Congo per motius ètics.
Les empresesque fabriquen condensadors de tàntal han fet una crida als seus proveïdors de Coltan que certifiquin la procedència dels minerals per tal d'evitar que provinguin de la República Democràtica del Congo.

Com hem dit, és cert que a l'any 2000 un sobtat augment en la demanda va produir que el Coltan passés en pocs mesos de 30 $ a 400 $ el quilo, va ser el que va venir a denominar-se "the ColtanBoom". Però durant el 2001 les principals mines australianes van augmentar la seva producció i la DLA (Defense Logistics Agency dels EUA) va alliberar una bona part de les seves reserves, augmentant l'oferta de Coltan en el mercat i provocant que el preu caigués en picat fins a nivells anteriors al boom.

Aquest és un gràfic significatiu sobre la variació del preu del coltan els últims anys:[pic]

Aquest altre mostra l’augment de la demanda mundial, que ha augmentat progressivament amb el pas dels anys:

[pic]

1.3- LOCALITZACIÓ

El principal productor de Coltan és la República Democràtica del Congo amb prop del 80% de les reserves mundials estimades, si bé hi ha grans reserves provades o en explotació al Brasil amb el 5% de les reserves, Tailàndia amb un altre 5% i Austràlia,aquesta última amb el 10% de les reserves mundials estimades.

Recentment, però, el govern veneçolà a confirmat l'existència d'importants jaciments del mineral al sud del riu Orinoco, valorades en 100.000 milions de dòlars.

2- CONFLICTES PROVOCATS PEL COLTAN



2.1- GUERRA CIVIL DEL CONGO

Aquesta guerra constitueix la major injustícia, a escala planetària, que s'està cometent contra un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COLTAN
  • Coltan
  • Coltán
  • COLTAN
  • Coltan
  • El coltan
  • Coltan
  • Coltan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS