Coltàn

Páginas: 9 (2193 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
Introducció al tema

El Coltan, es un mineral que el fem servir habitualment amb la majoria de aparells electrònics que disposem.

Cada any ja milers de morts per culpa de aquest tràfic de minerals, bàsicament a la república independent del Congo, on ja la anomenen segona guerra del Congo.

Aquest mineral te uns components que el fan que sigui molt prestigiós en les empreses tecnològiques,la qual cosa això comporta la explotació de persones de països pobres per la seva busca, per exemple el Congo

A continuació aprofundirem una mica més amb el tema mostrant informació més complexa del tema.














informació específica

Coltan és un mineral format per la mescla de dos minerals associats: la columbita o niobita, [(Fe, Mn)Nb2O6], i la tantalita, [(Fe,Mn)Ta2O6], en qualsevol proporció; el nom, recull de manera abreujada la combinació dels dos noms. És de color metàl•lic apagat i d'ell s'extreu el metall tàntal, que presenta una gran resistència a la calor així com determinades propietats elèctriques.
Té un gran interès econòmic i estratègic, i és fonamental en aparells per a les telecomunicacions. El tàntal i el niobi són utilitzats en gairebéla totalitat de dispositius electrònics: telèfons mòbils, aparells GPS, televisions de plasma, ordinadors portàtils, aparells PDA i MP3, míssils balístics, coets espacials, entre d'altres.
El niobi té utilitat en la fabricació d'acers, sobretot els inoxidables que han d'aguantar altes temperatures, com els dels motors a reacció. També intervé en la fabricació d'imants superconductors per aressonàncies magnètiques.

Producció mundial

El principal productor de coltan és Austràlia, amb el 10% de les reserves mundials, si bé existeixen reserves provades o en explotació al Brasil amb el 5% de les reserves, Tailàndia amb un altre 5% i a la regió dels Grans Llacs Africans (República Democràtica del Congo), aquesta última amb una estimació del 80% de les reserves mundials, en una zonadenominada Kivu, tot i que el 2006 representava només un 1% de la producció mundial Rwanda i Uganda estan exportant actualment coltan robat del Congo a occident, principalment als Estats Units, on s'utilitza gairebé exclusivament en la fabricació de condensadors electrolítics de tàntal.
S'estan explorant futures mines que podrien ser actives en el futur; ordenades per la seva magnitud són: AràbiaSaudita, Egipte, Grenlàndia, Xina, Moçambic, Canadà, Austràlia, EEUU, Finlàndia i Brasil.
El Coltàn, República del Congo

Ara viatjarem uns quants kilòmetres fins al Congo, per veure com dues realitats molt diferents estan unides per un mineral.
El Congo és un país molt ric en recursos naturals, sobretot minerals, però tot i així viu principalment de l'agricultura com a forma de subsistència. Unpaís amb 56 milions d'habitants amb una esperança de vida que no passa dels 49 anys i amb una alta tassa de mortalitat infantil (del 90 per mil).
En clau política estem parlant d'un sistema de República Parlamentària, és a dir, hi ha parlament, però no hi ha parlamentaris, així mateix els partits polítics estan dissolts i les llibertats individuals i col•lectives brillen per la seva absència.Com ja tots i totes podeu imaginar, la història del Congo, com la gran part dels països africans, arranca amb una narrativa de tipus colonial, d'aquelles que fan uns senyors que tenen la "gran" idea de fer països a "esquadra i cartabó".
Congo Belga, Zaire i la RDC són els tres noms de la cosa que li donen els seus protagonistes, però amaguen una història molt semblant i marcada per la guerra i lacorrupció.

Així, després de la independència als 60s, el general Mobuto derroca al govern de torn. En molt poc temps aquest ex-general, que havia servit al exèrcit belga, va fer-se amb el control de tots els ressorts del poder fins el 1997. Durant tot aquest temps, aquest personatge va anar acumulant una de les majors fortunes de tot l'Àfrica: estem parlant de més de 5000 milions de dòlars,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COLTAN
  • Coltan
  • Coltán
  • COLTAN
  • Coltan
  • El coltan
  • Coltan
  • Coltan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS