Columbretes

Páginas: 3 (726 palabras) Publicado: 24 de enero de 2011
És dominada per les colònies d’aus marines nidificats. La gavina corsa, la baldriga cendrosa, el falcó de la reina i la corba marina emplomallada, totes elles espècies molt sensibles a les molèstiesi impactes associats a la presència humana, troben en aquestes illes l’únic punt de nidificació de la Comunitat Valenciana.

Durant els passos migratoris primaverals i tardorencs, les illes,ancorades enmig de la mar, actuen com a imant per a totes les aus que creuen la Mediterrània entre Europa i Àfrica, i es concentren en un altíssim nombre a fi de reposar i prendre forces abans de continuarel seu viatge.

Entre els animals destaca, sobretot, el grup dels artròpodes amb 10 insectes endèmics. La singularitat faunística culmina amb la presència d’una espècie endèmica de sargantana, amb4 poblacions diferenciades en altres tants illots.

L’interés de les illes no acaba amb l’arribada a la línia d’aigua, sinó que, pell contrari, es multiplica quan ens submergim als fons marins. Lacomplicada topografia d’aquests fons marins, plens d’esculls, bancs i baixos és el refugi natural per a moltes espècies sobreexplotades per la pesca en el nostre mar.

A més d’una excepcionalriquesa d’espècies i varietat de comunitats bentòniques, hi apareixen singularitats com el corall roig i l’alga Laminaria redriguezi, molt escassa en el nostre mar.
L'aïllament i la condició volcànica del'arxipèlag han produït un fenòmen de gran importància: l'aparició de noves espècies. Condicions a les qual s'han adaptat les plantes: espai emergit reduït i escàs sòl, aridesa i sequera, tempestes,gran insolació, salinitat elevada i excés d'adob nitrogenat (excrements d'aus) i, a més a més, la pressió humana (incendis, introducció de conills, etc.).

Les plantes aprofiten les escasses plugesper florir i dispersar les llavors ràpidament. Entre març i principis de juny, depenent de les pluges, podem gaudir d'un esclat de colors i olors a l'illa que cal imaginar si la visitem durant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS