Columna Trajana

Páginas: 3 (649 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2012
na
Columna de Trajà (Apol·lodor de Damasc) 107-113

Context històric

Apol.lodor de Damasc fou l’arquitecte més important de l’imperi romà. Era amic de Trajà i coneixia perfectament l’arthel·lenístic. Seguint les ordres de l’emperador va dissenyar i construir obres monumentals a Roma i altres punts de l’imperi.
Trajà, d'origen hispà, fou emperador de Roma del 98 al 117. Pertanyia a laDinastia Antonina. Al 101 començà la seva primera guerra contra els dacis obtenint la victòria. Entre 105 i 106 seguí la segona guerra, en la qual varen annexionar Dàcia com a província de l’imperi.Aquestes guerres són les que apareixen a la columna de Trajà, la qual s’aixecà, juntament amb el seu fòrum, pera celebrar la victòria. Al mateix temps conquerí el regne dels nabateus.
El 113 començà unacampanya victoriosa contra els parts que foren integrats a l’imperi. L’Imperi arribà a la seva màxima expansió. Tornant d’aquesta campanya va morir prop del Mar Negre, ho va ordenar Apol·lodor(117).Just abans de morir adoptà el seu nebot Adrià que el succeí en el tro.
Trajà també feu reformes polítiques i importants construccions a Roma.
Obrí noves vies, construí aqüeductes i ponts, aixecà circs,amfiteatres...

Context: Atesa la impossibilitat de governar un territori tan gran s’opta per un nou sistema polÌtic, liderat per un emperador i es divideix el territori en provÌncies. Solidaestructura social, jurÌdica -dret romà-, polÌtica i comercial.

Estil

Estil: Romà imperial.
Característiques: Art al servei de l’ostentació del poder.
Construcció de grans edificis públics i privatsa totes les ciutats conquerides. Art hereu de la civilització grega. Arquitectura: Arc de mig punt, volta de canó i volta d’aresta romana. Dos ordres arquitectònics nous: toscà i composta.Funcionalitat i tècnica per damunt dels aspectes estètics. Decoració de les cases amb pintures i mosaics. Noves tipologies: basílica, amfiteatre, termes... Arquitectura de serveis: ponts, aqüeductes, vies,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Columna Trajana
  • Columna Trajana
  • Columna trajana
  • La Columna Trajana
  • columna trajana
  • columna trajana
  • La Importancia De La Columna Trajana Y La Tipografia
  • Columna Trajana Examen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS