Com Va Influir El Desastre D'annual A La Crisi De La Restauració

Páginas: 5 (1140 palabras) Publicado: 13 de abril de 2011
Com va influir el desastre n’Annual el la crisi de la Restauració?

Activitats:
1. Descriu i sintetitza la informació de cadascun dels documents.

DOC. 1: Font primària. És la portada d’un llibre que tracta sobre la guerra del Marroc, i el conflicte amb Espanya entre el 1921 i el 1927. Observem per una banda militars espanyols amb cavall o a peu, i derrotats per terra els marroquins.

DOC.2: Font secundària. És una taula on es mostra l’augment i la variació de caps i oficials de l'exèrcit espanyol entre el 1862 i el 1900.

DOC. 3: Font secundària. És un mapa de la zona del Rif, es veuen les zones del protectorat espanyol i hispanofrancès, i les possessions dels espanyols al 1900.

DOC. 4: Font primària. Imatge d’un calendari sobre la derrota d’Annual el 1921, es tracta d’unmarroquí que fa fora a un militar espanyol.

DOC. 5: Font primària. És un text on mostra la intervenció del diputat socialista Indaleico Prieto a les corts el 21 de novembre del 1922. Explica com van perdre part del protectorat espanyol al enfrontar-se als rifenys que es trobaven a la zona del voltant de la Melilla.

DOC. 6: Font primària. Imatge de la il·lustració satírica sobre l’expedientPicasso, que va ser publicada el 1922 a la revista Blanco y Negro. Mostra que quan més alt càrrec més culpable és de la derrota a causa de la mala organització, la quantitat d'expedients.

DOC. 7: Font primària. És un text on el general Primo de Rivera exposa unes declaracions, publicades al diari El Sol a Madrid l’any 1923. Explica quines són les seves intencions respecte a la política que caliadur a terme al Marroc.

2. Explica els orígens del conflicte del Marroc i els seus antecedents.

El conflicte del Marroc amb Espanya comença el 1900, quan Espanya consolida la seva penetració al nord d’Àfrica. Espanya va establir, al territori del Rif, un protectorat francoespanyol per tal de restaurar el seu prestigi, que havia perdut amb la derrota de Cuba, i els seus interessos econòmics.Però aquesta presència es va veure atacada pels rifenys, que es van organitzar en cabiles. A causa d’aquests atacs els espanyols van patir moltes baixes i algunes derrotes. Aleshores en aquest moment els espanyols van decidir augmentar el nombre de soldats per fer front als rifenys rebels.

3. A partir del DOC. 2 analitza quines característiques presentava l’exèrcit espanyol.

Pel que observem ala taula l’exèrcit espanyol era força nombrós. Entre el 1862 i el 1900, el nombre d’oficials i caps va augmentar notablement passant de 7.481 a 24.705, més del triple, tot i que cada dècada el percentatge d’augment disminuïa, ja que el del 1862 al 1872 el percentatge era del 39% i del 1892 al 1900 el percentatge va disminuir fins al 25,8%.

4. Fixa’t en el DOC.3 i descriu el protectoratespanyol i les operacions militars.

El protectorat espanyol es trobava per la zona del Rif, la zona del Rif és una zona muntanyosa del nord del Marroc. El 1900 les possessions espanyoles es trobaven sobretot a la costa. Però el 1909, al Barranco del Lobo, els espanyols van ser vençuts per primer cop pels rifenys i aleshores va ser quan decidir augmentar l’exèrcit espanyol. A l’agost del 1921 va tenirlloc la batalla d’Annual, els espanyols van ser derrotats i es van anar retirant cap a la costa, a Melilla.

5. A partir del DOC. 5 analitza què va passa a Annual i per què es va produir aquest desastre.

A Annual el 1921 l’exèrcit espanyol va ser derrotat pels rifenys. L’exercit espanyol estava format per 5.000 homes, la majoria dels homes que en formaven part eren joves sense experiència ique encara no estaven instruïts. Per tant a la batalla que es va produir a Annual la majoria de les baixes van ser aquests homes, joves i inexperts, a causa del poc coneixement sobre el territori i de les armes i la batalla. La derrota va ser causa d’aquesta mala organització en l’exèrcit espanyol i la poca preparació d’aquest.

6. Observa el DOC. 6 i valora la intencionalitat del dibuix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COM VA INFLUIR EL DESASTRE D’ANNUAL EN LA CRISI DE LA RESTAURACIÓ?
  • Crisi De La Restauració Política
  • Como Influyes Y Como Te Influyen
  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • como va
  • como te va
  • como te va
  • Como influye la química en la comida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS