Comentari De Blade Runner

Páginas: 11 (2639 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2013
Comentari de Blade Runner

1. Sí, Blade Runner suposa una anticipació al futur d’un caire principalment biològic i tecnològic clarament d’orientació utòpica, no pas profètica ni divina. L’acumulació i compressió de dades del present que fa transcendir a l’època del futur, sense que resultin fictícies sinó més bé progressos, dota a l’obra d’un sentit visionari. La decadència i el caos del’ambient suposen la necessària catàstrofe que comporta aquesta desmesurada utopia biològica i tecnològica. Per això cobra especialitat sentit lo visionari de l’obra. Que avui en dia ja podem contrastar i analitzar. Ja que la utopia contemporània ha estat principalment associada a la biologia, i amb el desig de la immortalitat i l'eterna joventut. Així com a les respostes de qüestions existencials com: ‘’d’on venc?’’, ‘’ a on vaig?’’ o ‘’ quan de temps em queda?’’. Aquestes aspiracions no són noves i estan ben arrelades dins la mentalitat moderna, encara que sempre es veuen com llunyanes.
Aquesta utopia, ambientada en una època moderna té una base filosòfica antiga. Referent al mite de l’ésser humà d’assumir la pròpia creació absoluta. Que es reflecteix molt semblant al mite de Prometeu, que agrans trets consisteix en el robo del foc que posseeixen els déus per entregar-ho als homes que manquen del coneixement suprem que aquest comporta. Així com també dels motius que el porten a fer-ho i de les conseqüències que tindrà. Hi ha tres versions principals d’aquest mite, la d'Hesíodo, la d'Esquilo i la de Plató. Per tant, sols inclourem els trets de cadascuna que es vegin relacionats ambBlade Runner. 
En el marc ambiental i podríem trobar la primera semblança amb el mite de Prometeu, a n’aquest cas d'Hesíodo, on d’una forma alliçonadora i pessimista pretén mostrar el futur i progrés humà com a degeneratiu i obscur. Això es veu reflectit al caos social i artificial en el que es veu sotmès la ciutat, on la tecnologia ha superat en funcions i importància al propi ciutadà.
Una altracomparació la podríem fer amb els enginyers genètics de la Tyler Corporation i els déus de l’Olimp. Ambdós són creadors i manipuladors de les vides dels replicants així com els déus feien amb els homes. Tant replicants com homes són dependents d’un ser superior que els ha donat la vida i els hi ha programat la mort. I també viuen en la part encambrada de la ciutat, aliens al babèlic ordre social.L’Olimp en el cas dels déus i la piràmide Maya en cas dels enginyers. Aquesta funció es representa perfectament en l’escena on Roy Batty acudeix al creador a les oficines de la Tyler Corporation, el tracta com el subjecte creador i aquest amb condescendència i pietat altiva li explica al que està predeterminat i que no pot canviar-ho.
Els caçadors de replicants (els blade runner) representen elsdefensors de l’establert al servici del poder, com Hefesto en el mite de Prometeu d'Esquilo. No cerquen la justícia sinó complir ordres, sense una posició crítica de si el que fan està bé o malament. Hefesto en la pel•lícula es veuria representat en Deckard. 
Prometeu es veuria representat en Roy Batty. Qui cerca, amb ànsia i esperança per damunt de limitacions imposades, la veritat de la sevaexistència i el misteri que se’ls hi oculta, i no sols ho cerca per ell sinó per tots els que són com ell. Els replicants desenvolupen emocions, això es veu reflectit en l’escena que clausura la pel•lícula on Roy, exhaust, mostra compassió i sentiments, ja que estima tant la vida que decideix no fer-ho per a que així algú altra la pugui viure, ja que ell està condicionat. Assumeix el seu sacrifici i hofa atorgant als seus creadors (els humans) el sentit de la vida, l’amor, del qual manquen. D’aquesta manera es mostra més humà que els seus creadors.
Tant Prometeu com Roy Batty estimen sense importar les conseqüències.
2. Sí, l'ambiciosa voluntat tecnològica de l’ésser humà resulta inversament proporcional a l’interès pel coneixement metafísic i propi. Producte del cec esforç esperançador...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Blade Runner
  • Blade Runner
  • BLADE RUNNER
  • Blade Runner
  • blade runner
  • Blade Runner
  • Blade runner
  • blade runner

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS