Comentari de Cor fidel de Josep Carner
Va ser escrit durant el Noucentisme, un moviment cultural, d’abastpolític. El Noucentisme representa la imposició de la raó, la precisió, la serenitat, l’ordre i la claredat. Els autors valoraven més la intel·ligència que la sensibilitat i veien les ciutats com el llocideal per realitzar els canvis que volien, aspecte que es veu reflectit en les seves obres.
Els gèneres literaris més utilitzats del moviment van ser la poesia, l’assaig i l’oratòria. Llunyania ésel volum amb més material inèdit dels d’aquesta etapa i el més representatiu del tipus de poesia del Carner del moment. El volum inclou alguns dels poemes carnerians més típicament d’exili,il·lustradors de la idea de pàtria com a valor interior.
L’Altre Enyor admet una lectura similar, ara des d’una sèrie de sonets que ens van conduint cap a un “goig no mai hagut”, que és el que realment enyora ique es pot assimilar a una suposada pàtria (una mare pàtria) que si existeix és perquè el poeta és capaç d’imaginar-se-la des de la llengua i la literatura. Les reflexions que Carner realitza a CorFidel, a L’Altre Enyor i a Illa, són les que expliquen que el poeta doni entrada en el volum a aquell “M’agradaria fer-me vell en un país...” de Llibre dels poetes, cinquanta anys després d’haver-loescrit. També llavors del que es tractava era de construir un ideal a través del llenguatge. Ara, però, a part de sotmetre el text a una correcció exhaustiva, li afegeix simptomàticament el títol deBèlgica, per la qual cosa es converteix en un homenatge al país que l’acull i en una constatació de la impossibilitat de recupera el camí perdut en la construcció de Catalunya. Novament, doncs, l’idealés amb ell, amb el poeta. És a Bèlgica: en el país d’acollida, però també, és clar, en el poema que rep aquest títol i que no és altra cosa que una creació.
Fixem-nos primer, en l’estructura...
Regístrate para leer el documento completo.