Comentari de text de Malatesta

Páginas: 4 (793 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2015


COMENTARI DE TEXT



FILOSOFIA

(ENRIQUE MALATESTA)


Pau Oliveras
1r BAT A
INS Santiago Sobrequès
20/05/15


COMENTARI DE TEXT

Aquest text del filòsof anarquista de nom Enrico Malatesta, enaquest text extret de ‘Nuestro Ideario’ , vol explicar i argumentar el seu anarquisme, o com diu ell, el socialismo-anarquisme revolucionari.
Comença argumentant que un dels grans mals que tenen elshumans és la mala organització de les persones socialment parlant. Diu que la societat és el resultat de batalles i guerres lliurades ,òbviament per les persones, però que aquestes no sabien que el fetd’ajudar-se i de cooperar entre elles era més valuós i resolutiu que lluitar. Mirar qui era el més fort mitjançant una lluita, simbòlica o no, i així triar l’ordre en la societat. Acaba el paràgrafesmentant el fet de que l’home veu a tothom com un rival a superar, excepte els de la seva família, i que el fet d’anar superant rivals ens fa gaudir de més drets i bens que l’altre, però que no ens importagens el fet de que l’altre persona tingui pocs bens o poca reputació.
D’aquest tipus de lluites en sortirien el guanyadors, que vindria a ser la gent amb més poder (ja sigui poder social,econòmic,...) i òbviament els perdedors, els obrers, la gent amb limitat poder econòmic,etc. Malatesta exposa la idea de que el ric (el guanyador), no sap fer res més que explotar el pobre treballador (elperdedor) per apoderar-se dels bens que aquest a generat.
Critica l’aportació de la propietat privada, ja que permetia llibertat als vençuts però absent de cap bé, havien d’acudir a l’ajuda dels guanyadors acanvi d’un treball i unes miserables condicions.
El filòsof també fa una reflexió sobre el govern, acusant-l’ho de corrupció, permeten la misèria dels treballadors com ja ha dit abans.
Abans de donarels punts bàsics per realitzar el canvi cap a l’anarquisme, entre en el tema de la religió. Diu que aquesta serveix perquè el vençut suportin i acceptin al guanyador, al opressor que els mana....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS