Comentari De Text: Guillem De Berguedà

Páginas: 4 (998 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
COMENTARI DE TEXT. ORENETA, TON CAN EM FA ENFURIR. GUILLEM DE BERGUEDÀ.

Autor i context

Guillem de Berguedà és el trobar del que es conserven més obres actualment. Guillem de Berguedà vaviure durant els anys 1138 i 1196. Aquesta època està caracteritzada per les continues batalles entre territoris, el feudalisme i el casaments de conveniència que tenien llocs entre els reis delsterritoris per ampliar els seus dominis.

Guillem de Berguedà era un trobador. Algunes de les seves obres tracten sobre la seva relació de vassallatge entre ell i una dama casada, el amor cortès. Elldestaca pels seus sirventesos organitzats en tres cicles: Ponç de Mataplana, Pere de Verga i Bisbe d’Urgell. Es considera un trobador d'estrofisme força original, imitat pels trobadors posteriors, id'un domini important del vers.

Estructura i tema

El poema “Oreneta, ton can em fa enfurir” consisteix en un obra d’en Guillem de Berguedà que tracta sobre l’amor cortès, seguinttotes les seves regles. Aquesta obra reflecteix el amor entre el trobador i la dama. Apareix l’element de “l’oreneta” que forma part de la dona ja que és el seu medi de comunicació amb el trobador. Elseu amor ha de ser secret perquè la dona esta casada. Aquest fet crea que els amants tinguin que dur el seu amor en la màxima discreció ja que si l’home d’ella, el gilós, sap de la existència d’aquestarelació podria desterrar a la seva esposa dels seus territoris. El gènere del poema es la fina amor.

El poema consisteix en un diàleg entre el trobador i la dama. En la primera estrofa eltrobador està enfadat ja que no compren que vol la oreneta d’ell, però un cop ha comprés que la oreneta transmet els missatges de la seva amada el seu estat d’ànim canvia. En la segona estrofa la damatransmet al trobador el seu amor per ell i li explica que seria la dona més feliç si tingues la oportunitat de poder estar amb ell, però sap que això és impossible ja que ell ha d’estar al costat del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentari de text de La Cançoneta Leu e Plana de Guillem de Berguedà
  • Guillem de Berguedà. Cançoneta lleu i plana. Comentari.
  • Guillem berguedà
  • Guillem De Bergueda
  • Poemes guillem berguedà
  • "Cansoneta leu e plana" Guillem de Berguedà
  • Guillem de berguedà
  • Comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS