Comentari de text: sobre la utilidad y el perjuicio de la historia para la vida (nietzsche)

Páginas: 3 (667 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2011
Comentari de text: Sobre la utilidad y el perjuicio de la historia para la vida (Nietzsche)

En aquest text Nietzsche analitza la relació entre l’història i la vida. Creu que el passat no ens ajudaa comprendre el present, i molt menys a preveure el futur.
L’autor pretén esbrinar quin és el valor de l’historia, la seva utilitat per a la vida, com fer que el passat es posi al servei delpresent.
Dona per pressuposat que per molta gent el passat és una cosa que s’ha de venerar, i a molts els sembla dolent reemplaçar coses antigues per coses actuals. Aquesta és una idea bastant comú al llargde l’historia, la creença de que tot passat va ser millor que el temps actual.
Però el filòsof creu que encara que els records són molt importants, la història no deixa de ser una cosa immutable,que ja no es pot canviar, i per tant, no podem deixar que determini el nostre present.
Tot i això, tampoc podem ignorar l’història i fixar la nostra mirada només en el present i en l’esdevenir.Nietzsche creu que les persones tenim la necessitat d’analitzar el passat des d’un punt de vista crític, amb la finalitat de que ens ajudi a comprendre el present, que l’història es posi al servei de lavida.
Però és necessari que puguem deixar de banda el passat per poder viure. Si només pensem en els nostres records, en els fets que ja han passat, no estem vivint realment, la vida passa sense que ensadonem. Hem d’aprendre a alliberar-nos del nostre passat per gaudir de la vida, però com he dit abans, això no significa que no tinguem en compte l’importància de l’història.
Per aconseguiralliberar-nos del pes del passat, hem de poder jutjar-lo i condemnar-lo, per molt dolorós que ens resulti fer-ho. Tothom a comès alguna injustícia en el passat o a sigut presa de les debilitats humanes, aixíque el passat de tothom pot ser condemnat.
Però no és la justícia qui ha de jutjar i condemnar la història, sinó la pròpia vida. És aquesta la que s’encarrega de fer-ho, i mai ho fa de manera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sobre la historia una aproximación al texto de nietzsche “utilidad y perjuicios de la historia para la...
  • Comentario texto filosofico "sobre la utilidad y los perjuicios para la vida" de nieztche
  • Sobre La Utilidad Y Los Perjuicios De La Historia Para La Vida Friedrich Nietzsche
  • Sobre La Utilidad y El Perjuicio De La Historia Para La Vida
  • Relación de sobre la utilidad y el perjuicio de la historia para la vida
  • Comentario De Texto "Sobre La Brevedad De La Vida"
  • Sobre La Utilidad Y Los Perjuicios De La Historia Para La Vida Capítulos 1, 2 Y 3 Friedrich Nietzsche
  • Comentario del texto para la paeg de nietzsche (castilla la mancha)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS