Comentari de text

Páginas: 3 (586 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
COMENTARI DE TEXT P.25
PRESENTACIÓ:
Aquest text històric és una font primària, escrita que ens tracta de lleis.
Tracta de la nova Planta de la Reial Audiència del Principat de Catalunya,establerta per S. M. Felip V. Donat a Madrid, el 16 de gener de 1716. La idea principal tracta que el Rei d’Espanya vol imposar una sèrie de normes al Principat de Catalunya basada en l’estil borbònic.
ElDecret de Nova Planta es va implantar quan els borbons van guanyar la Guerra de Successió després de vèncer la resistència dels catalans a Barcelona, l’onze de Setembre de 1714. I a causa d’aquestaresistència va implantar el Decret de Nova Planta a tot Espanya, menys Navarra i país Basc, però a la Corona d’Aragó va introduir-la d’una manera diferent. La Corona d’Aragó va passar de la tradicionalmonarquia hispànica dels Habsurg, fonamentada amb el pactisme i l’organització dels regnes, a la monarquia borbònica, fonamentada per l’absolutisme i el centralisme.

SÍNTESI I ANÀLISI:
El rei permodificar l’estatus de Catalunya invoca el dret de l’assistència divina i justícia. El rei invoca el dret diví argumentant que els seus habitants visquin en pau, quietud i abundància; pel bé dels quals,havent precedit madura deliberació i consulta de ministres de la meva major confiança.
A l’article 1 determina que estableix un govern a Catalunya perquè així els seus habitants visquin en pau,quietud i abundància. A l’article 2 a implantat un Capità General o Comandant general al Principat de Catalunya. A l’article 5 a causa de la Reial Audiència es parlarà Castellà i totes les peticions,presentacions d’instruments... s’hauran de fer a les sales. A l’article 31 s’implanta un corregidor a cada vila i ciutat. A l’article 51 tots els oficis d’abans del principat queden suprimits i extingits,i qui fos pertinent a Justícia o Govern queda a càrrec de l’Audiència. A l’article 53 es suprimeixen les juntes d’armada. A l’article 54 es cessen les prohibicions d’estrangeria.
A Catalunya s’hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS