Comentari del Decret de Nova Planta

Páginas: 2 (417 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2014
Aquest text és un fragment del decret de Nova Planta escrit per Felip V on ens parla de una sèrie de lleis imposades al Principat de Catalunya després de la guerra de successió. És una font primàriaperquè està escrit en la mateixa època en la que van ocórrer els fets.
L’ 11 de setembre del 1714 Felip V aconsegueix conquerir Catalunya i alhora va imposar el decret de Nova Planta.
La guerra desuccessió es basa en un conflicte entre Felip d’Anjou i l’Arxiduc Carles d’Habsburg per la corona espanyola ja que Carles II , l’anterior rei, va morir sense descendència i per tant aquests lluitavenper aconseguir ocupar el tro. Catalunya no està a favor de Felip d’Anjou per la raó que aquest volia centralitzar l’estat, també Holanda i Gran Bretanya estaven en desacord però aquests dos països vansignar la pau, gràcies al Tractat d’Utrecht, ambla Corona espanyola. Finalment Felip d’Anjou es va poder convertir en Felip V d’Espanya.
El rei utilitza el dret diví per modificar l’estatut aCatalunya per la justícia i argumentant que vol que tots els habitants visquin en quietud i abundància per igual. L’article 1 determina que Felip V passa a governar al Principat de Catalunya amb l’ajudadels seus ministres de confiança. L’article 2 decreta que el Capità General o Comandant General de les seves armes governi en la seva absència. L’article 5 imposa el castellà a la Reial Audiència .L’article 31 determina que hi ha d’haver un constant control a les viles i ciutats de Catalunya, l’article 51 elimina tots els oficis públics i els posa a càrrec de l’Audiència. L’article 53 aboleix eldret de reunió. Per últim, l’article 54 es la unificació del Regne d’Espanya sota l’excusa de la igualtat de dignitat i honors.Es va suprimir la Generalitat i el Consell de Cent i en el seu lloc es vaimposar la Reial Audiència. Aquesta legislació respon al absolutisme i es volia implementar l’absolutisme monàrquic.
Abans l’ idioma més parlat tan al sector públic com al privat era el català i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Decret De Nova Planta
  • DECRETOS DE NUEVA PLANTA COMENTARIO
  • comentario de los decretos de nueva planta
  • Comentario decretos de nueva planta
  • Comentario Texto Decretos De Nueva Planta
  • Comentario sobre los decretos de nueva planta
  • Decret de Nova Planta
  • Decret de nova planta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS