Comentari del Partenó

Páginas: 4 (986 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
Comentari del Partenó

DOCUMENTACIÓ GENERAL

El Partenó és una obra arquitectònica considerada el prototip de temple grec clàssic. El seu nom prové del grec “parthenos” que significa verge, ésun dels adjectius que s’utilitzaven per anomenar la deessa Atenea. Situat a l’Acròpolis d’Atenes, a Grècia, i envoltat d'un escenari de temples i recintes sagrats, estava dedicat a aquesta deessaprotectora de la ciutat.
Aquest temple és considerat el monument més important i representatiu de la civilització clàssica grega i es considera una de les meravelles arquitectòniques de la humanitat. Comla majoria dels temples allà existents, va ser construït pels arquitectes Ictinos i Cal·lícrates, i adornat per les obres de Fidias.
El Partenó es comença a edificar l’any 447 a.C y s’acaba el 432a.C, entre les guerres mèdiques i la mort d'Alexandre el Gran, amb la col·laboració del poble, que oferia diners i esclaus, i finançat amb el tresor de “Delos” i el botí obtingut a la guerra. Desprésde patir varis accidents, durant els anys 1921 al 1929 es va procedir a la seva restauració. Més endavant es va anar restaurant per diversos llocs, però encara es troba incomplet.
Ha servit com atemple grec, com a església cristiana i com a mesquita.
Està integrament construït amb marbre del Mont Pentèlic de color rosat o blanc i teules de marbre de Paros. Els murs interiors estan compostos perisòdoms regulars i utilitza el sistema constructiu de l’arquitravat en el qual predominen les línies rectes. Les dimensions aproximades son: 69,5 metres de llarg, per 30,9 d’ample; les columnes tenen10,4 metres d’altura.
ANÀLISI FORMAL

La planta és rectangular, formada per tres parts: naos, pronaos i opistodomus. Està construït a escala més humana que l’arquitectura egípcia. 
La distribuciódel Partenó és la següent: a dalt de tot trobem una coberta exterior a dos aigües, més avall se situa el frontó, seguit del timpà. Avall trobem l’entaulament, format per la cornisa, el fris i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari El partenó
  • Comentari partenó
  • Comentari d'història de l'art(partenó)
  • comentari parteno
  • el partenó
  • Partenó
  • Hª De L'Art
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS