comentari del text de canigó

Páginas: 2 (469 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
COMENTARI DE TEXT
Canigó (1886) és el gran poema èpic de Jacint Verdeguer, el més destacat poeta romàntic en llengua catalana. Canigó narra en forma de poesia com Gentil, qué defensa el territoridels invasors àrabs, intenta solucionar els problemes que té amb la seva estimada pastora, anomenada Griselda. Dalt de la muntanya de Canigó coneix el món de les fades, on la seva reina Flordeneu elsedueix i s'hi vol casar. Ell veu en Flordeneu la imatge de Griselda.
El fragment a comentar està format pel Cor de Fades i el Cant de Gentil.
Les estrofes, mètrica i rima són diferents. Les fadesparlen amb estrofes de quatre versos decasíl·labs amb una rima ab, ab. En el Cant de Gentil utilitza estrofes de sis i quatre versos, de vuit i quatre síl·labes. La rima és 8 a,8 a, 8 b, 8 c, 8 c, 8 b.En el cor de les fades, parlen de l'amor que Gentil comparteix amb tot el cosmos, amb el món. Un altre element romàntic és l'efecte mirall del riu i del cel, els dos blaus i que es mesclen al'horitzó sense ser capaços de saber on comença un i acaba l'altre.
L'arpa de què parlen les fades és un símbol de la poesia, que ha anat sempre lligada a l'amor. Aquest cant serà poesia, entre amor ipoesia no hi ha distàncies ( arpa = cant = amor = poesia )
En el Cant de Gentil, ell s'adreça a l'amor en forma de diàleg. És mostra com una persona enamorada quan demana pels seus amics i pares a laGriselda, a qui compara amb una estrella del cel de la muntanya. Pregunta també per on és ell, ens mostra un sentiment idealista, així com la seva desorientació.
A la tercera estrofa es planteja el granconflicte romàntic. Primer parla d'ell que és mirat per ella i pel sol naixent, l'alba com a vida nova, ja que el Sol és símbol de vida. El Sol és personificat quan Gentil diu que se’l mira amb elseu gran ull, que com una rosa s'anirà obrint i creixent al llarg del dia.
A la quarta estrofa parteix d'un element mitològic, el Sol representat com un carro muntat per Faetó, sent el dia la durada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Canigó
  • Comentari d'un fragment de canigó
  • Comentario De Texto
  • Comentario De Texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de texto
  • comentario de Texto
  • comentari de text

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS