Comentari Erècteon

Páginas: 4 (895 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2012
COMENTARI D’UNA OBRA ARQUITECTÒNICA

1. Classificació de l’obra

L’”Erectèon” és una obra arquitectònica de l’art grec, d’estil clàssic i feta al segle V aC. (421-405 aC) per Mnèsicles, unarquitecte important de l’Atenes de Pèricles, autor també dels Propileus (437-432 aC) de l’Acròpoli.

2. Descripció de l’obra

L’Erectèon es tracta d’un temple fet en marbre de Pentèlic. Trobemdiferents elements de suport que són els murs, les columnes d’estil jònic, les cariàtides i els pilars. Les columnes suporten l’entaulament que consta d’arquitravat, de fris i de cornisa. A sobre del’entaulament s’aixecava un frontó.

Els elements decoratius són els frisos i les cariàtides. Les cariàtides que feien la funció de columnes. Tenen capitell d'òvul i el coll reforçat aprofitant els cabells.Les seves cames inicien un lleu moviment. Els braços i les mans no s'han conservat, possiblement sostenien objectes litúrgics. En les túniques s'ha utilitzat la tècnica dels draps mullats, miren cap alPartenó i cap a la Via Sacra (lloc on es feien les processons). Tanquen l'espai on es troba la tomba de Cècrops. L’Erectèon era un edifici molt refinat, amb una riquesa decorativa.

La planta ésirregular ja que s'adapta a la topografia de l'espai i als desnivells de terreny. L’eix principal uneix el santuari d’Atena, precedit per un pòrtic hexàstil, amb el temple dedicat a Posidó i Erecteu. Alcostat nord trobàvem un pòrtic de sis columnes, aquest espai conduïa a un recinte obert on estava la llegendària olivera d’Atena. Al costat sud el pòrtic precedit per les cariàtides , on estava lesescales que conduïen a la tomba de Cècrops.
Degut a la mala conservació, gairebé no es pot parlar de la decoració interior. Dins de la planta trobem la naos de la deessa Atena i els recintescorresponents a Posidó, Erecteu i Cecrops.

El temple presenta quatre façanes diferents amb pòrtics de columnes i amb l’entrada principal orientada cap a l’est, on trobem sis columnes d’ordre jònic,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Erècteon.
  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • Erecteon
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erectèon
  • ERECTEON
  • Erecteon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS