Comentari Geòrgies de Leontínoi

Páginas: 4 (753 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014


Comentari de text de Geòrgies de Leontínoi



Gòrgies de Leontínoi va ser un orador i filòsof grec del segle V el qual va viure més de cent anys. Fou un home molt valorat que va influir enaltres filòsofs com Isòcrates, Sòcrates i Pèricles. Formà part de la primera generació de sofistes i es va dedicar a ensenyar retòrica.
El seu pensament es resumeix en les seves tres proposicions: 1.Res no existeix; 2. Si existeix alguna cosa, no la podem conèixer; 3. Suposant que existís alguna cosa i la poguéssim conèixer, no la podríem comunicar als altres. Creia que per a cada ocasió i per acada persona feia falta un comportament diferent i que per tant la moral és un instint i no un coneixement.

El text es divideix en quatre parts: a la primera, l’autor ens introdueix a Gòrgies i lesseves tesis, a la segona ens explica que no se sap del cert si són una broma o si realment Gòrgies es prenia seriosament les seves afirmacions. A la tercera part Bochénsky, l’autor, ens exposa quesegons la seva opinió les tres tesis escèptiques són importants i han de ser tingudes en compte per tothom. Al final del text se’ns invita a reflexionar i intentar resoldre aquests dubtes.

Ens hemde plantejar seriosament i atentament les tesis escèptiques, ja que si fossin certes tindrien conseqüències desastroses. Si res no existeix, tots els coneixements que hem recopilat i conegut fins arasón falsos, si res no existeix llavor nosaltres tampoc, no importa què fem o què deixem de fer si res és real.

Gòrgies era un escèptic radical, el que vol dir que nega que sigui possible unconeixement ferm i segur.Hi ha un altre tipus d’escepticisme: el moderat, que dubta de l’existència d’aquest saber universal. L’escepticisme radical és una actitud davant del coneixement totalment oposada aldogmatisme, aquest últim defensa que podem adquirir un coneixement segur i universal i tenir-e una certesa absoluta. La visió a mig camí entre l’escepticisme i el dogmatisme és el criticisme:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Georgias
  • Georgia:
  • Georgias
  • Georgia Asia
  • Georgi Zhúkov
  • Georgia Guidestone
  • georgias y sus teorias
  • Georgias de Platón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS