Comentari Imatge AlcoleaSagunto Noeh Garc A

Páginas: 6 (1361 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2015

comentari d’imatge – “des d’alcolea fins a sagunt”



introducció


L’imatge a comentar prové d’una font primària, ja que va ser publicada un any després de l’aconteixement representat. Mostra detalladament cada una de les parts del sexenni democràtic, juntament amb els seus personatges més significatius i la simbologia que els hi pertany. Amb la seva representació basada en la tècnica de lacaricatura, es busca exagerar humorísticament els trets físics i psicològics d’aquests personatges, aixó es deu a que la revista on va ser publicada, la Madeja, duia un constant transfons satíric i burlesc. Va extrendre’s publicament, doncs, el 14 de març de 1875 a Barcelona, l’autoria la qual pertany a aquest semanari.
A primera vista, davant d’un fons de color plom, simulant possiblement unanuvolada o fum, trobem la disposició d’uns personatges diferenciats per distintes etapes. Uns es troben en una posició més elevada que la resta, el que ens dona més informació sobre l’identitat de cada personalitat, així com les postures i simbologies que denoten molt més aquesta disimilitut entre els homes.
Representa sardònicament, llavors, a les principals celebritats que van dedicar-se a obrar ambel poder i el control de l’estat espanyol durant les diferents etapes del sexenni democràtic.





anàlisi


Trobem a l’esquerra del gravat, primerament, l’escut monàrquic sota el qual es disposa l’antiga moneda del reinat d’Isabel: ‘los reales’.
Identifiquem els posteriors personatges del gravat com els militars victoriosos de la Batalla d’Alcolea, l’enfrontament que va causar la caiguda delrègim isabelí. D’esquerra a dreta veiem, doncs, al general Prim sobre la proa d’un vaixell, acompanyat de Topete i Serrano. Aquesta representació mostra la primera etapa del sexenni democràtic, un govern provisional que es regia sota el lideratge de Prim durant la recerca d’un nou rei.
La caricatura següent correspon a la regencia del general Serrano, que va abarcar des de l’any 1869 fins al 1871.Va ser escollit a causa de la recerca d’un governant que controlés l’estat sota el marc jurídic de la constitució del 1869. Sota tota aquesta etapa del govern provisional figura l’imatge d’una pesseta vista per les seves dues cares.
Just després de Serrano, apareix Amadeu I de Savoia davant de dos homes que mostren la constitució del 1869. Això preten informar que aquest escrit era el que regiales lleis durant l’any anterior al nou rei i que, per tant, continuava sent, durant el curt regnat d’Amadeu, la base de la monarquia democràtica.
En tercer lloc, i en el punt més alt de tota la caricatura, es mostra l’idea principal que caracteritza el sexenni democràtic: la primera república. Davant unes postures que mostren un cert tret de llibertat, es representa a Figueres, Pi i Margall,Salmerón i Castelar. Bandera en mà, amb el gravat “república federal”, es disposa la figura del polític català que presidia aquest nou sistema, sobre la frase “federal algodonera”, degut a les seves concesions als industrials d’aquest sector. Sota el segon president, el qual observa assegut, surt la paraula “pirotècnica” a causa del seu tipus de política. Un estès i enèrgic Salmerón, mostra un llibreobert que llueix la seva ideologia krausista, una doctrina que defenia la tolerància acadèmica i la llibertat de càtedra davant el dogmatisme; juntament, per tant, amb el subtítol de la seva part “filosòfica” dins la república. Just al punt més elevat d’aquesta etapa, un alat Castelar sota el subtítol “por lo fino”, fent una burlesca referència a la retòrica i labia d’aquest últim president, essitua al límit del precipici de la república on l’espera el general Pavía, el qual es troba representat a la caricatura com una explosió d’on s’escampa volant un munt de gent pel Congrés, on sota es pot percebre la figura fugitiva de Sagasta. Aquesta descripció gràfica explica el que va ser un cop d’estat que va causar la dissolució de la primera república espanyola. Finalment, escenificant la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario EL Doctor Lara Lima Garc A
  • garc
  • Garc A
  • Garca
  • Garca
  • garce
  • Q Imatge
  • Imatge Corporativa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS