Comentari, Kafka

Páginas: 6 (1446 palabras) Publicado: 18 de junio de 2012
Universitat de Barcelona
Facultat de Filolgia
Assignatura: literatura

“La metamorfosi”, Franz Kafka

El relat més conegut de Franz Kafka és La Metamorfosi publicat al 1915 a la ciutat de Viena, l’autor d’aquesta obra va néixer a Praga a l’any 1883 i va morir a Viena l’any 1924. La història de La Metamorfosi comença quan Gregor Samsa, un jove viatjant de comerç, es desperta a la residènciafamiliar transformat en un insecte, aquest fet fa que la seva vida i la de la seva família més propera faci un gir inesperat. A continuació, analitzarem elements de la macroestructura i de la microestructura per extreure’n una conclusió de la relació que tenen els dos personatges femenins amb en Gregor dins l’obra més coneguda de l’escriptor txec.

L’obra de Franz Kafka barreja el fet ficticide la transformació d’en Gregor amb elements de la vida real, és una novel•la curta que consta de tres capítols els quals en conjunt formen una narració lineal, en la que es pot observar que la majoria dels personatges principals tenen una evolució, és a dir, en Gregor i la majoria dels membres de la seva família evolucionen al llarg de la novel•la.

L’argument de La Metamorfosi ens elpresenta un narrador omniscient, la majoria de frases estan en tercera persona i la tècnica que predomina és la del estil indirecte lliure, a vegades però el narrador interpreta els pensaments d’en Gregor “Estava decidit a avançar fins a la seva germana; estirar-li el vestit per fer-li entendre que havia d’anar a la seva habitació amb el violí...” És per això que tot i que gran part de la història esnarra des d’un punt de vista extern s’aprecia una certa focalització interna sempre fixa amb el personatge d’en Gregor. Per tant, els fets són narrats de manera objectiva però al llarg de la novel•la es crea una certa complicitat amb el personatge principal protagonista: en Gregor Samsa.

Pel que fa al temps de la novel•la, la història comença amb “in media res” quan Gregor està desconcertat perla transformació que tot just acaba de patir. A continuació, el temps de la història ve delimitat per la successió cronològica dels fets narrats , al llarg de la novel•la el temps verbal més emprat és el pretèrit perfet d’indicatiu i el tipus d’oracions que hi predominen són les subordinades i les juxtaposades. Per aquest motiu i per la presència del temps retrospectiu quan Gregor rememora fetsanteriors “ ¿Era el mateix home que durant les rares passejades que feien plegats, un parell de diumenges l’any i en les festes assenyalades, avançava amb penes i treballs entre Gregor i la mare...” el temps s’observa a la novel•la de La Metamorfosi és el temps literari.

L’espai en el que es desenvolupa la història és la residència familiar i la perspectiva que tenen els personatges principalsevoluciona al llarg de la novel•la, ja que al principi a tots els membres de la família els hi resulta un lloc agradable però amb el transcurs de l’argument esdevé un espai trist, als pares i la germana d’en Gregor els hi resulta una càrrega econòmica perquè a partir de la transformació els ingressos han minvat ja que abans Gregor qui aportava diners a la família. També l‘habitació on roman enGregor es va adaptant, amb la desaparició dels mobles i l’augment de la brutícia, al seu estat de soledat i melangia en el que mica en mica es va submergint. És per això que en aquesta obra els espais juguen un paper molt important perquè s’usen per a connotar els estats d’ànim d’en Gregor i en alguns moments l’estat d’altres personatges com el de la germana. Per exemple, a vegades, quan la germanaentra a netejar la cambra d’en Gregor resta aturada un estona davant de la finestra perquè necessita prendre aire, aquesta acció la repeteix molt sovint en Gregor. A més els canvis que pateix l’habitació també es relacionen amb l’estat anímic de la Grete ja que en un principi la cambra es manté neta i es treuen el mobles amb la finalitat que en Gregor es senti més còmode perquè ella es mostra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario "Un artista del trapecio", Kafka
  • comentario el proceso de kafka
  • Comentario de texto de la metamorfosis de Franz Kafka.
  • Comentario Crítico libro El Proceso de Kafka.
  • la metamorfosis (kafka) comentario
  • kafka
  • kafka
  • Kafka

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS