Comentari Literatura

Páginas: 3 (701 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2015
Comentari sobre l’obra “Gos semi-afonat” de Goya
Abans de ser restaurada
L’única imatge que podem trobar avui en dia de l’obra “Gos semi-afonat” de Goya abans de ser restaurada és la fotografia enblanc i negre feta pel fotògraf J. Lauren, cap a l’any 1874. Aquesta pintura va ser realitzada al oli sobre estuc com a decoració dels murs de la casa de l’autor. En ella, el que podem observarbàsicament són dos grans superfícies cromàtiques ocres, el cel y la mar, diferenciades per la intensitat de color (la part inferior és molt més intensa que la superior). En la mar es troba un gos del qualnomés s’arriba a veure el cap pel fet que la resta del cós està afonat a l’aigua. Els ulls de l’animal estan ficats en una espècie de rocam sobre el qual volen dos aus, representat com a part de l’horitzóamb un ocre un poc menys intens que el de la mar. En conjunt, es tracta d’una escena representada de forma vertical i dividida en dos parts, trencant la primera amb la diagonal de la segona.
No podemconèixer quin és el veritable sentit de l’obra, és a dir, el que tenia abans de ser restaurada, ja que, com ja he dit abans, la imatge que es conserva és en blanc i negre i no es poden apreciar elsseus colors originals. Encara així, sí és evident que no és una pintura realista, sinó que és una situació imaginada per l’autor, i que està creada amb sentiment, fet que es coneix degut a lapinzellada ràpida.
Personalment, opine que l’escena representada a l’obra simbolitza el fruit d’un gran esforç i el sentiment d’autosatisfacció que donà tot el treball realitzat en aconseguir allò que un esproposa a sí mateix. En aquest cas, seria l’arribada de l’animal a terra firma després d’haver estat un llarg temps suportant l’esforç de tindre que mantenir-se viu sense permetre que el cansamentl’arrosegue al fons de l’aigua. Un detall que em fa pensar així és la mirada del gos, una mirada de confiança i serenitat, com si ja no haguera de tindre que patir més pel fet d’haver trobat un lloc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de literatura universal Werther
  • Comentario literatura universal Epodo
  • COMENTARIO DE TEXTO Y LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1
  • Comentario resuelto selectividad lengua y literatura fragmento la regenta
  • Comentario sobra la obra El clavo, literatura del realismo al naturalismo
  • Comentario: Didáctica de la literatura. El cuento, la dramatización y la animación a la lectura.
  • COMENTARIO DE TEXTO: LENGUA Y LITERATURA
  • Comentario Texto Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS