Comentari paisatge amb el bon samarità

Páginas: 4 (871 palabras) Publicado: 24 de enero de 2012
COMENTARI DE L'OBRA EL BON SAMARITÀ

L'obra Paisatge amb el Bon Samarità va ser pintada per Maarten van Heemskerck en 1568 i està exposada al Frans Hals Museum de Haarlem. És un panell de 71'5 X97 cm en la que es pot observar una mescla una mica caòtica; una gran extensió de paisatge amb la ciutat de Roma al fons, una història de la Bíblia (El Bon Samarità), el Papa (que tenint en conte lacronologia del quadre és Sant Piu V) i un grup de treballadors desenterrant una estàtua de Júpiter, el rei dels déus romans.
Maarten Heemskerck (Heemskerck, 1498- Haarlem 1571) va ser un delsprincipals pintors religiosos i del realisme holandès del s. XVI, famós per les seves pintures de Les Set Meravelles del Món. El seu estil juvenil es va emmarcar dins un manierisme après mitjançant fontsindirectes, com molts dels pintors europeus que no podien viatjar a Itàlia. Tot i això, quan va viatjar a Itàlia el seu art va experimentar un canvi, mantenint-se fidel a una estètica sofisticada i moltornamental. A Roma, l'autor va estudiar les estàtues antigues i és a aquest context al que hem d'associar l'obra en qüestió.
Quan al moment polític-social, hem d'emmarcar l'obra en el context delRenaixement, en què s'intentava fer ressuscitar tant la cultura com l'estètica clàssiques, rescatant les antigues obres que posteriorment, personatges com Heemskerck estudiarien i plasmarien en lesseves pintures. A primera vista es pot palpar la importància d'aquest fet per l'autor, ja que en la imatge de Roma es poden identificar un seguit d'obres arquitectòniques d'època clàssica. En primer platrobem el Castell de Sant Angelo i en segon pla el Panteó; tots dos, paradigmes del lligam entre el món clàssic i el contemporani a Heemskerck (i més concretament amb l'església), ja que tant l'uncom l'altre van ser construïts en època clàssica (el Castell de Sant Angelo el va fer construir l'emperador Adrià l'any 135 i el Panteó, el general Marc Vipsani Agripa el 27 aC) i tots dos han patit...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El bon samarità
  • Paisatge d'hivern amb església
  • La samarita
  • AMB
  • Good Samaritan
  • paisatge agrari
  • Bon o bon
  • Bon bon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS