Comentari partenó

Páginas: 3 (672 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
El Panteó
Títol: Panteó
Autor: es creu que va ser Apol·lodor de Damasc.
Cronologia: 118-125 aC.
Estil: Imperial.
Localització: Camp de Mart (Roma).
Tècnica: arquitravat i voltat.
Tipologia:Temple.
Dimensions: 43,2 metres de diàmetre.
CONTEXT HISTÓRIC I CULTURAL
Situem aquesta obre en l’època més esplendorosa de l’imperi romà en la qual hi va governar primerament Octavi Augustjuntament amb Agripa. Va ser el moment en que l’imperi va patir la màxima expansió territorial pel Mediterrani a mans de l’emperador Trajà. El declivi de l’imperi començarà al segle tercer després de cristdesprés de la mort de Marc Aureli. La caiguda de l’imperi es produeix l’any 476 dC. La cultura romana es va veure molt influenciada en tots els aspectes per la cultura grega i els filòsofs i artisteshel·lenístics.
ANÀLISI FORMAL
Els materials que es van emprar van ser el morter i el formigó, i es va construir mitjançant l’encofrat dels seus murs que consistia en omplir un motlles, creats ambfusta que tenien la forma dels murs, amb formigó i pedres, pesants a la base i més petites a la part superior. A la cúpula es va utilitzar pedra volcànica degut a que és més lleugera. Altres materialsutilitzats van ser el marbre i el granit. Els elements que suporten l’edifici són el mur de tambor i les columnes presents únicament al pòrtic. El pes de la cúpula es descarrega en uns arcs construïtsamb maons que acaben en forma de 8 grans pilars que actuen de contraforts. Els elements suportats són la cúpula i la teulada a dues aigües del pòrtic. Això fa que es combinin l’arquitravat i el voltaten el mateix edifici i que proporcioni més dinamisme al conjunt arquitectònic.
La planta del Panteó és diferent a l’habitual dels temples grecs. Es divideix en tres sectors els quals són el pòrticd’estil arquitravat i sustentat per vuit columnes d’estil corinti , el pròpylon, que és el passadís que hi ha entre el pòrtic i la següent estància. La naos és totalment circular i està coberta per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari El partenó
  • Comentari del Partenó
  • Comentari d'història de l'art(partenó)
  • comentari parteno
  • el partenó
  • Partenó
  • Hª De L'Art
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS