Comentari plató

Páginas: 3 (619 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2012
- Doncs el mateix passa amb el bé. Si algú no és capaç de discernir amb la raó la idea de bé separant-la de totes les altres, ni d’obrir-se pas, com en una batalla, a través de totes les dificultats,esforçant-se per fonamentar les proves no en l’aparença sinó en l’essència i no sap arribar al terme de les dificultats amb l’argumentació intacta, ¿no diràs d´ell que no coneix el bé en si ni capaltre bé sinó que, fins i tot en el cas que assolisca alguna imatge del bé, ho farà per mitjà de l’opinió, però no de la ciència; i que en el seu pas per esta vida no fa més que somiar, enfonsat en unsopor del qual no despertarà en aquest món perquè anirà directament l´Hades per a dormir el son més profund?
- Sí, per Zeus! - va exclamar – diré tot això i amb totes les meues forces.
- Aleshores,si algun dia has d’educar en la realitat eixos fills imaginaris que ara cries i eduques en la teoria, no els permetràs, crec jo, que siguin governants de la polis i dirigeixin els assumptes mésimportants mentre estiguen privats de raó, com a línies irracionals.
- No, en efecte – digué.
PLATÓ, La República (532c-e)

2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) elsignificat que tenen en el text els mots següents:[1 punt]
a) bé: és un principi il·luminador i creatiu, aquest fa possible el coneixement.
b) ciència: o millor dit episteme, és el coneixement del món deles Idees, que s’aconsegueix gràcies a la raó. És el major grau del coneixement i el més verdader.
3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text: “Si algú no és capaç de discernir amb la raóla idea de bé...., ¿ no diràs d´ell que no coneix el bé en si ni cap altre bé."
Plató se centra en la seva filosofia sobre la teoria de les idees. Aquesta té dos mons diferents: Món de les Idees, queés la ciència (episteme), i el Món de les Coses, que és la opinió (doxa). El món sensible és canviant, per tant el subjecte d’aquest món són les coses, en canvi, l’intel·ligible és immutable,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Plató
  • Colinas Plateadas-Comentario De Texto
  • Comentari Plató Mite Caverna
  • Comentari de Text
  • comentari de text política de plató
  • Comentario "el forastero y el candelabro de plata"
  • Comentari La República, Plató
  • Comentari de plató del llibre la república (un fragment)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS