Comentari Plató

Páginas: 3 (737 palabras) Publicado: 1 de abril de 2014
EXAMEN DE RECUPERACIÓ
2N BATXILLERAT

El fragment que comentem pertany al llibre “La República IV”, que va ser escrit per Plató, filòsof grec que va viure entre els segles V i IV a.C. a l’antigaGrècia. La filosofia de Plató fou influenciada per l’intel·lectualisme moral per part del seu mestre Sòcrates. També fou influenciat per altres grans filòsofs com Parmènides, filòsof grec de qui vaaprendre que la filosofia passa de ser física a ser ontologia. D’Heràclit, aprengué que hi ha un món sensible que esta sotmès a un canvi constant, d'on es treu la conclusió que no podem basar elconeixement en la realitat material. De Pitàgores, aprengué el concepte de la transmigració de l’ànima, la seva immortalitat i la importància de les matemàtiques en la filosofia. I dels sofistes aprenguéel relativisme i el problema del ser i el no ser i, gracies a la dialèctica que mantingué amb ells, arribà a la recerca i estudi de l'home com a savi i bon ciutadà.
Plató escriu la majoria dellibres de La República durant el seu període de maduresa, on desenvolupà les seves idees filosòfiques. En el llibre IV de La República, Plató ideà, a través de diàlegs entre Sòcrates i Glaucó que ellinventà, una ciutat ideal.
En aquest fragment en concret de la República IV, Plató parla de l'organització de la ciutat i les conseqüències d'un mal desenvolupament d'aquesta. Per Plató un sistemajust és el que implica, que cada individu ha de desenvolupar en la societat aquella tasca per la que esta naturalment dotat i no intentar realitzar-n'hi més d'una, ja que com diu en el text "Veuràs queaixò (el fet que un ciutadà desenvolupi més d'una tasca en la ciutat) portarà a la ruïna de la ciutat". D'aquesta forma, Plató afirma que en la ciutat ideal platònica cada individu ha dedesenvolupar una tasca especifica. Per determinar qui farà cada tasca els habitants estaran dividits en tres classes: productors, guardians i governants. Plató atribuirà aquesta distribució de les tasques amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari plató
  • Colinas Plateadas-Comentario De Texto
  • Comentari Plató Mite Caverna
  • Comentari de Text
  • comentari de text política de plató
  • Comentario "el forastero y el candelabro de plata"
  • Comentari La República, Plató
  • Comentari de plató del llibre la república (un fragment)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS