Comentari Stella Splendens

Páginas: 3 (721 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2015
Nom i cognoms de l’alumne/a
David Cano Santín
Títol de l’obra analitzada
Stella Splendens
Subtítol (moviments o parts de l’obra que es comenta)
-
Autor: (dades de l’autor, i característiquesgenerals de la seva obra de forma molt resumida)
Autor anònim, s. XIV, arranjament de Jordi Savall.
Parlant del gènere, aquesta es una peça vocal amb acompanyament instrumental, i hi predominen les veus persobre de la resta d’instruments. També es pot dir que es religiosa no litúrgica; la cantaven pels pelegrins nouvinguts a Montserrat, que dansaven amb ella. Podem afegir que és música popularhistòrica, degut a la seva antiguitat i que ha sigut recollida d’un cançoner.
L’obra data del segle XIV, ja a acaballes de l’Edat Mitjana. Es troba al Llibre Vermell de Monsterrat, que recull textosteològics, miracles, pregàries cançons, etc. Que cantaven els Monjos que es feien càrrec dels pelegrins que anaven allà per qüestions religioses. Es tracta d’una de les primeres polifonies que s’ha fet en lahistòria, i en aquest cas es tractaria d’un discantus, perquè només hi ha dues veus amb moviments contraris entre si.
En la formació vocal comptem amb un cor de veus masculines i un altre de veusfemenines, acompanyats d’una formació instrumental medieval que consta de cròtals, una arpa medieval, un rabec, un corneto, un violí medieval i un llaüt medieval. El registre del cor masculí és de tenor,i en les parts en que només canten ells hi sobresurten el rabec, el corneto i el violí medieval. En canvi, en el cor femení hi ha sopranos, i també són acompanyades per un violí medieval i un rabec,però en registre més agut. En les tornades, s’hi afegeixen els cròtals.
La cançó va a unes 145 pulsacions per minut, per lo que és un ritme ràpid i més tenint en compte que va a la negra.
En sí, enaquesta obra la dinàmica no cobra molta importància, excepte que en la introducció l’obra agafi intensitat mentre entren els instruments i el contrast que hi ha entre estrofes i tornades.
El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • stella
  • stella
  • Betta Splendens
  • lowel stell
  • Stella mccartney
  • Casa Stella
  • Manejo Stella
  • Experimento con betta splendens

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS