comentari tarradellas

Páginas: 2 (392 palabras) Publicado: 24 de enero de 2015
Parlament de Tarradellas en arribar de l'exili
"Ciutadans de Catalunya: ja soc aqui!"
Pregunta 1
a) Aquest text, qeu es tracta d'una font primària, és el discurs qeu va fer Josep Tarradellas albalcó de la Generalitat de Catalunya el 23 d'octubre del 1977 al tornar de l'exili.

b) La Constitucó espanyola de l'any 1978 aborda per primer cop en molts segles la qüestió de la plurinacionalitatde l'Estat i reconeix del dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions qeu ho desitgin i també reconeix els conceptes de nacionalitat i autonomia. Les Comunitats de Catalunya, Galícia i el Paísbasc,que són nacionalitats històriques accedeixen a l'autonomia ràpidament.
El primer objectiu de les negociacions entre els diputats catalans electes i el govern central va ser el reestabliment dela Generalitat de Catalunya. El 29 de desembre de 1978, dia que entrà en vigor la Constitució, Josep Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya provisional, va convocar una assamblea deparlamentaris qeu aprovà el Projecte d'Estatut d'Autonomia, es va anomenar Estatut de Sau i va ser aprovat per majoria en el referèndum de l'octubre de 1979, posteriorment va ser aprovada per l'Estatut,el Congrés de Diputats i el Senat

c)Les idees principals del discurs de Tarradellas es basen en la unitat del poble català en aquests moments de transició cap a la democràcia, Tarradellas ve aajudar a crear amb tot el poble una Catalunya pròspera , unida i plena de llibertat, amb el treball dur tornarem a tenir aquesta identitat catalana i esperit d'una nacio perdut en els anys del règimfranquist, que amb sacrifici i força de voluntat aconseguirem el que el poble vol.

Pregunta 2
El valor simbòlic i polític del retorn de Josep Tarradellas a Catalunya despres d'un llarg exili significavala recuperació de la institució de la Generalitat de Catalunya abolida pel franquisme i que va haber de subsistir a l'exili com a una institucio sense cap poder, no obstant això, mantenia n...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de texto maluquer, arribas, tarradell
  • Biografía de Josep Tarradellas
  • Comentarios De Los Comentarios
  • Comentarios
  • comentarios
  • Comentario
  • comentario
  • Comentario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS