Comentari text júlia, d´isabel-clara simó

Páginas: 5 (1069 palabras) Publicado: 9 de junio de 2011
1. Resum de l’argument

A finals del segle XIX, Júlia és una jove alcoiana de classe obrera que treballa a la fàbrica tèxtil dels Romeu. El fill de l´amo, Josep, s´enamora d´ella i, un dia li demana que treballe a la casa familiar per a cuidar la seua dona, que està malalta. Només és una excusa per a proposar-li, quan la dona mor, matrimoni.

Ella dubta –està compromesa amb Rafaelet, al quefinalmente abandona- però, gràcies a la connivència de la mare amb Josep, arriven a un acord econòmic perquè Júlia accepte la proposició. A més a més, Júlia ha de renunciar a una part vital de la seua femeneïtat, que és ser mare per, així, evitar dividir l´herència en més parts de les ja establides entre els fills del home.

Malgrat tot, conten amb l´oposició de la família d´ell, en concret, dela mare, amb la que mantindrà una relació perniciosa, i la dels fills, per motius econòmics.

La vida de Júlia, marcada per la mort del pare a una presó d´Alacant i l´acusació de bruixa de la mare, no serà gens fácil perquè ningú accepta el matrimoni i es troba, inclús, amb que les seues companyes de treball li han donat l´esquena.

No obstant, amb el casament, la protagonista aconsegueix unanhel, que és el de canviar el seu estatus social.

Amb el temps, Júlia es va amotllant al seu nou rol de senyora i, inclús, arriva a tindre una bona relació amb els fills de Josep després de la mort d´este, però no amb la mare, de la que aconsegueix vengar-se un cop queda inmóvil al llit.


2. Tema: de què va la novel.la

La temàtica de l´obra versa, sobre tot, en la separación de classesi de gèneres.

De classes, en primer lloc, perquè mostra com és de difícil entablir relacions entre persones que pertanyen a diferents estatus. La protagonista és una jove massa delicada per a ser obrera i massa vulgar per a ser burgesa. Una situació que fa que s´intensifiquen inexcusablemente els sentiments d´amor i d´odi tant entre els personatges principals com els secundaris.

La vida dela jove no és fácil malgrat l´amor que li profesa el marit, el que provocarà disgustos amb la seua família. La relació amb la sogra esdevenirà cruenta tan en vida com en mort de Josep i coincidirà amb la decadència de la fàbrica, que s´erigeix durant la revolució del petroli a la ciutat alicantina.

Així, el naixement, vida i mor de la fàbrica es pot equiparar a com un pare terratinent, enplena revolución industrial, crea l´empresa familiar gràcies als seus estavils; com un fill, Josep, amb estudis la manté; i com arriva la decadència de la mateixa una vegada el cap de família mor i els fills es fan amb ella.

Per una altra banda, existeix la separación de gèneres, ja que a la fàbrica homes i dones treballaven per separat, fent les dones el treball més artesanal i manual, que eraextraure el fil de la llana per a dur-lo als telars.

3. Context històric:

Júlia es desenvolupa a finals del segle XIX a la ciutat alicantina d´Alcoi. La fàbrica textil entorn a la que gira l´història fou creada pel patriarca familiar, Miquel Romeu, un terratinent que durant la revolución industrial veu l´oportunitat d´enriquir-se més. De fet, la Revolució Industrial se focalitza a Espanya enBarcelona, Alcoi i Màlaga, el que va facilitar el sorgiment de la clase burgesa acaudalada. No obstant, el moviment va promoure el neixement dels primers moviments en defensa de les condicions laborals dels obrers i les protestes contra la maquinització.

a. Local: Podriem situar els preambuls de l´obra en el contexte de la revolució de 1868. Una revolta causada per l´enfrontament entreconservadors i liberals, la crisi econòmica i agrícola, i l´augment de la càrrega fiscal sobre la ciutadania, doncs l´Estat estava molt endeutat. A això s´uneix la impopularitat de la reina, Isabel II. El conjunt va provocar el pronunciament militar de Topete, Prim i Serrano, i posteriorment la proclamación de la I República.

Amb la renúncia del rei Amadeu de Saboia, s´instaura la I República i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Júlia Isabel Clara Simó
  • Júlia de isabel clara simó
  • Júlia. isabel clara-simó
  • Júlia- Isabel Clara Simó
  • Resumen principio. julia, isabel clara simo
  • Júlia-Isabel Clara Simó
  • Júlia- Isabel Clara Simó
  • resenya dones Isabel Clara-Simó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS