comentari text La guerra del francès

Páginas: 2 (346 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2013
Comentari de text
LA GUERRA DEL FRANCÈS


L’autor d’aquest manifest és el mariscal Augereau, governador general de Catalunya. Aquest document va ser escrit al 1810, a plena guerra delFrancès -1808 a 1814-, concretament durant la guerra contra l’ocupació francesa, que es va desenvolupar entre el novembre del 1808 i el juny del 1812, on el domini francès es va expandir per arreud’Espanya excepte per la zona de Cadis. El rei d’Espanya era Josep I, tot i així Augereau controlava Catalunya de manera pràcticament independent.

El mariscal descriu Catalunya com una pàtriabrillant i gloriosa; afirma admirar-la pel seu gran ingeni i amor al treball que, tot i la manca de recursos, varen permetre superar les nombroses traves provinents de la naturalesa i del governespanyol.
En el document, el mariscal Augereau, fa una crida als catalans i catalanes perquè converteixin en francesos. Els hi recorda que França sempre els ha abraçat i emparat en els seusconflictes: com Carlemany salvà Catalunya dels sarrasens, com Napoleó els defensà dels vils anglesos, etc. També els hi promet un futur millor al costat d’un govern il·lustrat, paternal i vigilant; elsconvida a obrir els ulls i considerar tots els mals que els envolten per tal d’adonar-se que si les coses no canvien Catalunya caurà en desolació.

Totes aquestes promeses no van evitar el rebuigde la invasió francesa de Catalunya: tot i que els francesos van comptar amb el recolzament i l’ajuda d’una part dels il·lustrats reformistes catalans –que tenien l’esperança de que la presènciafrancesa portaria el país cap al liberalisme- la resistència popular i la guerrilla van mantenir un estat de guerra que va fer fracassar els intents dels francesos.
La meva opinió és que elpoble català tan sols veia el mal que França els hi estava causant i no es van adonar que les idees dels francesos els hi eren favorables per culpa de la carència de cultura de l’època.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario De Texto Guerra Franco-Prusiana
  • Comentario De Texto Guerra y Paz
  • La guerra del opio (comentario de texto)
  • COMENTARIO TEXTO 7 ¨Llamamiento de Franco¨
  • Comentario De Texto Sobre Las Guerras Del Opio
  • Comentario de texto Guerra Civil Española
  • COMENTARIOS TEXTOS GUERRA FRÍA
  • Texto francés

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS