Comentari Torre Eiffel

Páginas: 8 (1843 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2012
TORRE EIFFEL

1.DOCUMENTACIÓ GENERAL

Nom: Torre Eiffel
Autor: Alexandre-Gustave Eiffel (Dijon1832 -París 1923).
De fet van ser Émile Nouguier i Maurice Koechlin -dos enginyers que treballaven per a l'empresa d'Eiffel- els qui van elaborar el projecte inicial, el qual va ser retocat posteriorment per Stephen Sauvestre.
Cronologia:1887-1889
Localització: Avinguda de G. Eiffel en el parcdel Camp de Mart a París.
Estil: arquitectura de ferro
Material: ciment a la base i ferro forjat per a l'estructura. Totes les peces van ser dissenyades i preparades amb exactitud de dècimes de mil·límetre, per la fàbrica de Levallois-Perret.
Sistema constructiu: ferro amb materials industrials. Es combinen elements arquitravats i voltats
Dimensions: 305 m (alt) x 125 m (ample, a nivell deterra). Actualment mesura 320 m. amb l'antena de telecomunicacions.
Context històric:
Realitzada per a l'Exposició Universal de 1889 que s'organitzà per celebrar l'aniversari de la presa de la Bastilla (1789). La torre Eiffel va esdevenir el símbol de l'exposició i servia com a arc d'entrada a la fira. L'Exposició s'estenia per una superfície de 96 hectàrees i van participar 35 països.2.ANÀLISI FORMAL

Elements de suport i suportats
Estructura es recolça sobre quatre pilars de grans dimensions i quatre arcs enormes que fan de suport. Està formada per prop de 18.000 peces de ferro, i necessità 2,5 milions de reblons (cargols de ferro per unir 2 peces) per mantenir-se ferma. Avui dia arriba a 10.100 tones de pes.
El mateix Eiffel comentava sovint que l'entramat de les bigues obeïaa la necessitat de donar estabilitat a la torre davant dels forts cops de vent, i ben aviat el seu disseny va ser considerat un prototip de simetria.


Espai exterior: volums, façanes, urbanisme
Volums: construcció de gran verticalitat -la més alta del món quan es va edificar- , amb una base important, si bé, a partir d'una gradual curvatura vers l'interior del mur, acaba esdevenint unaagulla. El grandíssim arc que sembla sostenir el primer pis no és més que un element decoratiu, perquè no té cap funció constructiva.
L’estructura metàl·lica, deixada a la vista i feta amb bigues entrecreuades per tal de consolidar l'edifici, i els espais buits dels pisos primer i segon hi donen transparència i una gran ingravidesa visual.
Pel que fa a les façanes, tots quatre costats són idèntics isimètrics.
Urbanisme
La Torre Eiffel va ser ubicada en la zona on es va celebrar l'Exposició Universal de París de 1889, a la vora del Sena en uns espais oberts que permetien la visió des de múltiples indrets de la ciutat .
Espai interior
Les seves característiques fan que sigui impossible distingir entre l'interior i l'exterior.
La torre presenta una planta centrada en un quadrat de125 m. És una construcció totalment simètrica, en la qual predominen les línies verticals.
Els quatre pilars, situats en els que serien els vèrtexs d'un rectangle, a mesura que s'alcen es corben cap a l'interior per acabar convertint-se en un únic element; el traçat piramidal que en resulta potencia la sensació de verticalitat. La torre consta de tres plataformes o pisos: el primer a 57 m deterra, el segon a 115 m, i l'últim, que és un mirador envoltat de vidres amb capacitat per aproximadament 800 persones, a 274 m. L'ascensió a les plataformes es pot fer tant amb ascensor com mitjançant les costerudes escales metàl·liques.
Elements decoratius
La mateixa estructura de ferro fa la funció d'element decoratiu. Precursora de l’arquitectura racionalista: la funció, la utilitat, crea labellesa.
Estil
En el segle XIX es produí una revolució arquitectònica, motivada per la Revolució Industrial, que comportà l'ús de nous materials (ferro, acer, formigó armat, etc.) i que fou afavorida també per la ideologia racionalista de les classes dirigents.
Simultani a l’arqui. Historicista. Apareixen noves necessitats:
. L’augment de la població requereix construccions ràpides i barates...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Torre eiffel
  • La Torre Eiffel
  • Torre Eiffel
  • La torre Eiffel
  • La Torre Eiffel
  • Torre Eiffel
  • Torre eiffel
  • La torre eiffel

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS