Comentari D'Art: Es Primers Freds

Páginas: 5 (1193 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
ELS PRIMERS FREDS - Miquel Blay

CATALOGACIÓ
Títol: Els primers freds.
Autor: Miquel Blay (Olot, Garrotxa 1866 - Madrid 1936).
Localització cronològica: 1892.
Mides: 138 cm x 100 cm x 70 cm.
Ubicació: ( Original i actual) Ubicació original: Presentada a l'Exposició Nacional de Madrid (1892), hi guanyà la primera medalla. En la Segona Exposició General de Belles Arts de Barcelona (1894),fou adquirida per l'Ajuntament de Barcelona.
Ubicació actual: Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona.
Estil Modernisme: realisme

BIOGRAFIA DE L’AUTOR
Miquel Blay va començar el seu aprenentatge a l'Escola de Dibuix i Pintura d'Olot. EI 1888 va anar a París on va viure fins a l'any 1906, i entre el 1890 i 1894 va visitar Roma. Durant aquest temps va adquirir una sòlida formacióartística que li va valer el reconeixement de les seves obres mitjançant nombrosos premis nacionals i internacionals. El 1906 es van instal·lar a Madrid, va abandonar l'estil modernista de la seva primera etapa i es va caracteritzar per un academicisme pròxim al realisme.

ANÀLISI FORMAL
Material i Tècnica: Talla de marbre.
Forma: Grup exempt.
Composició: Tancada, asimètrica i triangular.
Líniescompositives: Pel que fa a la nena, diagonals i en forma de S, la qual cosa dóna un moviment molt mesurat; en quant al vell, verticals i hieràtiques.
Aquesta obra de Blay destaca perquè és capaç de produir sentiments de pena i compassió envers els dos personatges del grup escultòric, la qual cosa fa que superi la simple representació anecdòtica i es converteixi en un símbol de la pobresa i lamisèria de la humanitat.
L'home, abatut, i decididament feble, tot i que tant les seves espatlles com l'amplitud del pit i la musculatura de les seves cames delaten una força anterior, mostra una actitud consirosa envers la noia. Ella, amb cada múscul del seu cos, busca la protecció de l'adult, recolza tendrament el cap en la clavícula de l'ancià i aplega els dos peus en una postura quereflecteix tant timidesa com indefensió.
EI rostre de l'home, alçat i digne, es dirigeix vers l'observador, mentre que l'univers de la noia sembla limitar-se exclusivament al seu protector, a qui, alçant lleugerament la testa, envia una mirada furtiva. El delicat modelat de l'escultura fa que la llum sigui difusa, i ajuda a donar més verisme a la sensació de fred que pateixen tots dos personatges.Recursos tècnics: Escultura molt realista amb unes superfícies molt polides en la noia i apergaminades en el vell. L’artista va deixar els cabells esfumats, poc definits.

ANÀLISI ESTILÍSTIC
* Es caracteritza per la recerca de l'objectivitat i el rebuig al món de la fantasia i dels somnis.
* Pretén fer una representació de la realitat el més acurada possible, sense embellir-la; els paisatgessón representats mitjançant una natura humanitzada.
* Els temes són contemporanis de la seva època, i solen mostrar una crítica social.
* Fa un ús minuciós de la descripció, per a mostrar perfils exactes dels temes, personatges, situacions i fins i tot llocs; el quotidià i no l'exòtic és el tema central, exposant problemes polítics, humans i socials.
El simbolisme es considera unaexpressió tardana del romanticisme. Els artistes elaboraven els seus propis llenguatges expressius amb un grau alt de personalisme, fet que explica la diferència de noms que rebé arreu d'Europa.
Es caracteritza per una major exaltació de la subjectivitat, l'exploració de l'inconscient, el somni i l'evasió de la realitat.
CONTEXT ESPAI-TEMPS
L’aparició del modernisme a Catalunya és data entre el1888, amb l’Exposició Universal, i el 1898, amb la pèrdua de les últimes colònies. Aquest estil fou impulsat pel mecenatge privat, que després es va anar veient desplaçat pels poders públics, sobre tot la Mancomunitat, la qual establí un programa cultural que donava preferència a l’ús del català i a la catalanitat com a element diferenciador. El modernisme fou un art plenament al servei de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primers freds
  • el primers freds
  • Els primers freds
  • Els primers freds
  • Comentari D'Art: La Pietat
  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes
  • Comentari D'Art: El Jurament Del Horacis
  • Comentari D'Art: Villa Capra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS