Comentari D'Art: Villa Capra

Páginas: 7 (1685 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
VILLA CAPRA – Andrea Palladio (Pàgina 260)

PRESENTACIÓ I CONTEXT
Títol: Villa Capra o la Rotonda.
Autor: Andrea Palladio (Pàdua 1508- Maser, 1580)
Localització cronològica: començada el 1551 i habitable el 1553. Vincenzo Scamozzi hi introduí alteracions entre el 1580 i el 1591.
Materials: totxana, pedra i estuc, i marbre.
Sistema constructiu: arquitravat i voltat
Dimensions: 25 m(els costats de l'edifici central)
Ubicació: Vícenza (Vèneto, Itàlia).
Estil: Renaixentista/classicista.
Obres del mateix autor:
Basílica de Vicenza (1549)
Teatre olimpic de Vicenza (1585)

BIOGRAFIA
Andrea di Pietro, anomenat Palladio en honor de la deessa de la saviesa Pal·les Atena, va ser el primer professional dedicat en exclusiva a l'arquitectura.
Erudit de l'arqueologia ifascinat per l'antiguitat clàssica i per la simetria, les regles i les proporcions plasmades en el seu tractat Quattro Libri dell'Architettura (1570) van ser acceptades com a cànon clàssic de l'arquitectura civil.
Els seus edificis presenten alguns trets manieristes, i per això, Palladio va ser considerat impur pels teòrics del Renaixement i pels arquitectes del Neoclassicisme.

CONTEX HISTÒRIC
Ala segona meitat del segle XV, època en què s'inicia el Renaixement, la situació política d'Europa occidental era d'un marcat predomini de les monarquies, tant a França amb Lluís XI (1461-1483) i a Anglaterra amb Enric VII (1485-1509), com a Espanya, governada pels Reis Catòlics (1474-1516)
La península italiana, país on s'inicia el moviment renaixentista, estava dividida en diferents estatsgovernats per famílies acabalades(Com els Médicci) i els Estats Pontificis, regits pel Papa, i es trobava en un moment de gran floriment artístic i mercantil, encara que marcat per les guerres provocades per la política expansionista d'alguns monarques europeus.
La crisi del món feudal, l'ampliació del món conegut -sobretot després que Cristòfol Colom descobrís Amèrica el 1492-, l'increment de lacultura a partir de la invenció de la impremta per Gutenberg, el 1445, i el desenvolupament del capitalisme mercantil (comercial) emmarquen el món renaixentista (ED.Serval)
Enfortiment de la burguesía
* Inici de les comunitats nacionals, de la mà del desenvolupament de les monarquies autoritàries.
* Laïcització del saber, en un doble sentit: desenvolupament dels vernacles com a llengües decultura; conreu de les llengües i cultura clàssiques per erudits laics.
* Grècia i Roma els proporcionen un model d’autoritat cultural no controlat per l’església.
* La ciutat italiana de Florència i les famílies de banquers Médicis tenen un paper important en l'aparició del Renaixement (segles XV-XVI)

ANÀLISI FORMAL
Planta - espai:
La planta quadrada és transformada en creu gregamitjançant els quatre accessos exteriors i ofereix una sensació accentuada de simetria .
Al centre de l'edifici hi ha la gran sala circular amb cúpula que serveix d'eix distribuïdor de les habitacions i les sales que l'envolten.
Els dormitoris estan ubicats als quatre angles de l'edifici.
Als soterranis hi ha la cuina i l'administració.
Elements de suport i suportats:
Els quatre pòrtics quecoronen cadascuna de les escalinates tenen grups de sis columnes jòniques, que sostenen sengles frontons d’inspiració clàssica. Al centre de l’edifici, una cúpula central és sostinguda pels murs.
Espai exterior: volums, façanes, urbanisme:
El volum exterior semblaria un cub sinó fos per que els quatre pòrtics el trenquen, mentre que la cúpula sembla conferir al conjunt un lleu aspectepiramidal.
La vil·la, contràriament a allò que s'estilava en aquell moment, no té una sola façana, sinó quatre d'iguals orientades als quatre punts cardinals.
Cada façana repeteix l'esquema dels temples romans: se situa sobre un podi i té una escalinata d'accés, al capdamunt de la qual hi ha un pòrtic jònic hexàstil, l'intercolumni central és una mica més ample que la resta, amb frontó.
Espai...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari art Villa capra
  • La villa capra
  • villa capra
  • La Villa Capra
  • Villa Capra
  • Comentari D'Art: Es Primers Freds
  • Comentari D'Art: La Pietat
  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS