Comentari D Una Caricatura

Páginas: 4 (932 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2015
Anna Jankiewicz

COMENTARI D'UNA CARICATURA

Aquesta caricatura del s.XIX publicada a l'any 1874 a la revista satírica La Madeja tracta un tema polític, i de forma més precisa, gira entorn delSexenni Democràtic i les seves diferents etapes, es tracta per tant d'un eix cronològic.
El dibuix està basat en personatges polítics envoltats de símbols i imatges i ordenats cronològicament. És una fontprimària provinent d'una època analfabeta on la premsa tenia un pes i popularitat importants com a únic mitjà de comunicació social. A més a més, s'havia de representar a la realitat de manera moltvisual per a un públic majoritàriament no lector, aquí apareix una premsa amb un alt contingut satíric i que deixa algunes de les visions més intel·ligents, clares i crítiques de la política del s.XIX.El títol “Desde Alcolea a Sagunto, pasando por varios puntos...” fa referència de manera irònica al principi i final del Sexenni Democràtic. Alcolea és a Còrdova, on el brigadier Juan Bautista Topeteprotagonitzà un pronunciament militar contra el govern d'Isabel II i acabà amb la proclama de “Viva España con honra”. Sagunto és a València, on el 29 de desembre del 1874 el general Martínez Camposproclamà rei d'Espanya Alfons XII.

Com ja he comentat abans, la caricatura tracta un tema polític i en ella apareixen el general Prim, Juan Bautista Topete, Napoleó, Serrano, Amadeu de Savoia, generalPavía Estanislau Figueres, Pi i Maragall, Salmerón i Castelar, Martínez Campos i altres, tots disposats de manera cronològica i més o menys agrupats per causa. Alguns dels símbols que elsidentifiquen serien per exemple la vestimenta o algun tret físic característic del personatge. A més a més es poden observar monedes, escuts, fragments de frases, noms, dates o altres imatges i símbolsiconogràfics.
Les etapes representades es troben dins del Sexenni Democràtic, sis anys de gran inestabilitat en els quals hi va haver diferents règims polítics. Es volia ampliar el liberalisme i instaurar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari caricatura
  • Comentari D
  • comentario d
  • COMENTARI D
  • COMENTARIO D
  • Comentario Caricatura Del Sexenio Democratico
  • Comentari D' Aiguamarina (Poema)
  • Comentario d texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS