Comentari H

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 6 de abril de 2015
Dafne González

COMENTARI DE TEXT

a) Descriu el tipus de font i digues de què tracta.
És una font de primera mà, escrit al públic y és de caràcter socio-polític. El text tracta sobre el Manifest del cop de d’Estat del setembre del 1923, escrit per Primo de Rivera. La idea principal del text, és la queixa del desastre que ha patit el país per la descomposició del sistema de la Restauració, perel problema Marroc i el problema social. L’objectiu de Primo de Rivera és restablir tots aquests desastres.

b) Digues quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
Just al 1923 acaba el l’any del pistolerisme a Barcelona, i haurà un problema social ja que comença a augmentar la violència. S’acaba el torn pacífic de la Restauració, i els grups dinàstics dividits són incapaçosd’establir el govern. I a Marroc té lloc la derrota d’Annual, aleshores es deteriora les relacions entre els caps militars i el govern. Es culpavilitzen mutualment i finalment el cop pretén evitar que les corts exigeixin responsabilitats per la derrota. Al 23 de setembre de 1923 Primo de Rivera dóna el cop d’Estat i reorganitza el l’Estat amb un règim d’inspiracions feixistes.

c) Explica la ideaprincipal que conté la font.
Les idea principal del text es que Primo de Rivera, vol restablir el país. I per això en el manifest diu que es té que fer justícia. Promet que establirà una situació provisional, que restablirà l’ordre social, acabarà amb les “tendències separatistes” i amb la corrupció política.

Activitats
1. Explica en què consistia la reorganització de l’estat durant la dictadurade Primo de Rivera. Etapes, característiques...
La reorganització de l’estat consta de dues etapes. Es tracta d’un règim amb inspiracions feixistes.
La primera etapa anomenada Directorio Militar, va des de 1923 fins al 1925. El poder executiu era format exclusivament per militars. Les característiques del règim són les següents: Suspensió de la Constitució, prohibició de partits i sindicats,destitució d’alcaldes i regidors i substitució dels ajuntaments per juntes. En teoria havia de regenerar el sistema i acabar amb el caciquisme, però en realitat només va substituir uns cacics per uns altres i la farsa continuava perquè no existien mecanismes electorals. Un altres característica és la militarització de l’ordre públic, la repressió de l’obrerisme radical, dels nacionalismes, la premsa iels intel·lectuals. I per últim el Conflicte del Marroc va ser un dels problemes a solucionar per Primo de Rivera. Al 1924 assumeix l’Alt Comissionat del Marroc, per donar solució al problema, però al 1925 hi haurà el desembarcament d’Alhucemas, col·laboració amb França que permetrà controlar tot el territori del Rif. L’èxit suposarà el reforçament d’aquests sectors militars i dels seus generals.La segona etapa és anomenada Directorio Civil, que anirà des de 1925 fins als 30. És la introducció de civils als governs. Són polítics de l’extrema dreta com Sotelo o Eduardo Aunós. Continua sent una dictadura, però ara aquesta s’intenta consolidar i institucionalitzar com a règim corporatiu antidemocràtic, inspirat en el feixisme italià. Es copien de les institucions i formes corporativesitalianes però serà un règim feixista superficial. I es funda la Unión Patriòtica. Partit oficial de la dictadura, de caràcter catòlic, però mai aconseguirà ser un partit de masses, només agruparà a la gent conservadora i tradicionalista.

2. Com evoluciona l’oposició a la dictadura de Primo de Rivera?
En un principi, el règim va tenir pocs opositors, però amb el pas del temps aquesta es va anarampliant: inclou líders dels partits dinàstics, republicans, catalanistes, comunistes, anarquistes, alguns sectors dins de l’exèrcit i la major part dels intel·lectuals.
Per començar, al 1926 té lloc la “Sanjuanda”, que serà un complot contra la dictadura on participaven polítics monàrquics i militars, que criticaven la durada excessiva de la dictadura. Poc després, el control i la repressió sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario h. de españa
  • Comentario H. Psicología. Wundt
  • Comentario de texto de: conductas encaminadas a la autorealización de abrahan h. maslow
  • H
  • H
  • H
  • H
  • H

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS