Comentario assumiràs de vicent andrés estellés

Páginas: 7 (1544 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2011
“Assumiràs”

L'autor d'aquest poema és Vicent Andrés Estellés. L'autor va nàixer a Burjassot, al 1924 en una família de forners. Vicent Andrés Estellés és un dels millors poetes del segle XX, sense massa formació intel•lectual i autodidacta.
Les seues obres van ser escrites en la postguerra però no van ver la llum fins 1971, perquè era una època de dictadura i no es podia editar en català.Estellés fa bandera d'un sentiment cívic col•lectiu, tot presentant-se com a intèrpret de les reivindicacions del seu poble. S'identifica com a un més, que pertany a la col•lectivitat, i no es considera a un graó més amunt de la resta pel fet de ser poeta (com feien els poetes anteriors, d'altres èpoques).
Ell es sent valencià i valencià de poble, pretén fer una poesia cívica i patriòtica fent unrepàs de la situació de la postguerra a València.
Vol trencar amb la societat reprimida per fer prevaldre les llibertats quant a l'expressió de sentiments.
La seua poesia està escrita com una mena de crònica del passat, de repàs històric de tot el que ell va veient, com un cronista, sempre contant la veritat.
La seua poesia suposa un acostament al poble, a la realitat, centrada en fetscasolans. Per a aconseguir-ho, utilitza un llenguatge col.loquial, que en ocasions resulta fora de lloc (com veiem al poema) i a vegades utilitza comparacions i metàfores amb el món del forn (el negoci familiar). També per donar als seus poemes un caràcter col•loquial, en alguns dels seus textos els escriu en segona persona.
Els temes sobre els quals gira la seua poesia són: la mort (la seua vida vaestar marcada de manera directa per la mort: la Guerra Civil espanyola, la postguerra i la mort de la seua filla menuda. Obsessionant-se amb aquest tema); l'amor (personal, eròtic, quotidià i explícit); la fam, la misèria i l'opressió (el poble; la terra és l'únic espai del pobre i l'única salvació); i la quotidianitat, que és el lligam de tots els motius temàtics.
Estellés genera una crònica amargai esperançadora alhora i sol acabar els poemes obrint un camí cap a la esperança.
Per últim direm que l'obra més important de Vicent Andrés Estellés és El llibre de meravelles, dividit en tres partes:
- Teoria i pràctica de la Flor natural: en "jo poètic", on reflexiona sobre l'ofici i la
missió del poeta, en definitiva, de l'home.
- Apartats numerats de l'I al VII: consta de 47 poemesdistribuïts en 7 seccions. Hi ha un comprimís social i civil i es la part més important de l'obra.
- Propietats de la pena: hi ha un "jo col•lectiu" que reclama per la pàtria.

El poema “Assumiràs” pertany a aquesta última part. Està escrit amb un registre culte. El seu títol ja ens indica que és un poema que pretén influir en la conducta o en el pensament d’algú. Està escrit en segona persona perdonar un caràcter col•loquial, indicant col•lectivitat. Per tot això diem que és un element catafòric.
Quant a la tipologia textual, aquest és un text retòric, l’autor juga amb el llenguatge per tal de crear bellesa i aconseguir un determinant efecte en el receptor. I la funció del llenguatge és retòrica o poètica.

Començant a llegir el poema veiem que la seua temàtica és un crit d'exaltació ala llibertat i a la vida com a poble més enllà del moment. Parla de l'opressió per l'època de la postguerra, de censura, silenci, però com és típic en la poesia Estellesiana, sempre existeix un camí cap a l'esperança.
Al principi del poema (l.5) parla de l'època de la postguerra amb una metàfora "aniràs sempre entre la pols", com època d'amargor, on no es podia escriure poemes (l.8), no estavapermès. És un moment d'obscuritat i silenci per al poble, el poble està com dormit, no pot parlar i aixi veiem al poema (l.9 i l.10) i a més la gent està passiva, callada ("dormen les teues gents". Però "tu" (l.11 i l.12) estaràs despert per tots, és a dir, que tu que pots escriure (però no te deixen), com esperit del poble, has d'estar en guàrdia pel be del teu poble.
Al vers 13 veiem com l'autor...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari "els amants", vicent andrés estellés
  • Vicent Andrés estellés
  • Vicent andres estelles
  • Vicent Andrés Estellés
  • Vicent Andres Estelles
  • vicent andres estelles
  • VICENT ANDRÉS ESTELLÉS vida y obra
  • Aportaciò de vicent andrés estellés

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS