Comentario De La Vida Del Divino Augusto, De Suetonio (En Catalán)

Páginas: 6 (1399 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
COMENTARI 2 – SUETONI: LA VIDA DEL DIVÍ AUGUST
El text que anem a comentar és un fragment del llibre II de La vida dels dotze Cèsars de Gai Suetoni Tranquil. Aquest llibre és anomenat La vida del diví August, i, com és evident, aquest text que anem a comentar tracta precisament de la vida d’Octavi August. Abans, però, volia explicar molt breument qui va ser Suetoni: fill d’un tribú militar, GaiSuetoni en un primer moment va arribar a ser advocat, i va arribar a ocupar càrrecs importants sota l’emperador Adrià i altres càrrecs encara més important durant Trajà. És més, Suetoni arribaria a ser el secretari personal de Trajà, és a dir, que durant aquell tenia accés als documents més importants dels arxius imperials. De la seva vida no se’n tenen gaires més dades certes, però cal destacarque se li van atribuir les obres De viris illustribus ("Els homes famosos") i La vida dels dotze Cèsars, que és on es troba el text que passaré a comentar a partir d’ara.

1 - Comenta la legalitat de l'accés d'August a moltes magistratures i la seva llarga permanència en algunes elles. A què es va deure? Com ho justifica Suetoni? Quines altres aparents il·legalitats observes en el text en relacióals consolats exercits per August?
El text comença dient que abans de tenir l’edat permesa, August va ocupar certs càrrecs de nova creació i durant molt temps. Si ho concretem més, hem d’explicar que August va ocupar la ciutat de Roma amb d’un cop d’estat que va realitzar amb veterans de Juli Cèsar quan Marc Antoni estava lluitant a la Gàl·lia contra Dècim Brutus. Amb això, el Senat li vaatorgar un càrrec militar acceptable per les dues bandes, i també li van atorgar el dret de senador i cònsol, i li van autoritzar l’assumpció de tots els càrrecs 10 anys abans de l’edat legal mínima per a poder-los assumir. A partir de llavors Octavi va arribar a aliar-se amb els republicans.
Com que no podia confiar en els seus fons limitats, Octavi va demanar una part dels fons que Cèsar va repartirper a la guerra contra l’imperi Part. Tots aquests diners els va utilitzar per a millorar la seva legió contra Marc Antoni. Com que Marc Antoni era el gran enemic del senat, aquest no va prendre mesures contra la desaparició dels diners de Cèsar que eren teòricament públics. Els diners, juntament amb el prestigi que aconseguia Octavi en dir que era l’hereu de Cèsar, van fer que també el seguissinex-legionaris veterans de Cèsar, en total vora 3000.
També comenta Suetoni que en més d’una ocasió August va utilitzar les armes per a fer-se amb el poder, sobretot contra Marc Antoni en la Guerra de Mutina, en la qual va lluitar juntament amb un exèrcit del Senat que estava sotes les ordres de dos cònsols. Posteriorment, a causa de la mort d’aquells dos cònsols, August va tornar a utilitzar lesarmes per a aconseguir fer-se amb un d’aquells dos consolats enviant la seva legió a Roma i arribant a fer que el centurió Corneli amenacés els senadors dient-los que si ells no feien cònsol a August, ell mateix ho faria amb la seva espasa. Mentrestant, Marc Antoni anava reunint legions fins a arribar a tenir les mateixes que tenia abans de la guerra i arribant a fer un pacte amb els populars, elpartit de Cèsar. Llavors, enlloc d’una guerra, Octavi, Antoni i Lèpid, cap dels genets, van formar l’any 43 aC el Segon Triumvirat.

2 - Explica les raons per la qual August va ocupar el "poder tribunici".
El 29 aC, Octavi es va trobar en una situació semblant a la de Cèsar en el retorn de la Guerra Civil. També havia d’intentar buscar una organització estatal acceptable per a la ideologiarepublicana però que li donés el poder a ell. Una de les mesures que havia de prendre li havia de servir per a guanyar-se la gent de la plebs romana ja que aquesta era una de les essències de la Repúlica i per això es va atorgar a ell mateix la tribunicia potestas, és a dir, el poder tribunici (tribu de la plebs). El càrrec de tribu de la plebs era sacrosant; això significa que el tribu de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto: "Vida de Augusto", Suetonio
  • Comentarios de catalan.
  • Comentari Català
  • Comentarios de augusto
  • nacionalismo catalan comentario
  • Comentari Català Tirant lo Blanc
  • Comentari Blade Runner (català)
  • comentario de texto en catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS