Comentario de texto Corrandes d'exili en catalan

Páginas: 7 (1635 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2013


















Comentari: Corrandas d’exili - Pere Quart
Joan Oliver i Sallarès va nèixer el 29 de novembre a Sabadell l’any 1899 i va morir el 18 de juny a Barcelona l’any 1986, amb l’edat de 86 anys.
Utilitza el pseudònim de Pere Quart, i és considerat un dels poetes i dramaturgs més importants de la literatura catalana.
Joan Oliver i Sallarès va nèixer el 29 denovembre a Sabadell l’any 1899, fill d’una destacada família de la burgesía industrial. Va ser el quart d’onze fills, d’aquí el seu pseudònim de Pere Quart. Amb vint anys ja va acabar les carreres de Filosofia i Dret. Aquest mateix any va crear el “Grup de Sabadell” juntament amb el novel·lista Francesc Trabal i el poeta crític Armand Obiols.
Durant la guerra civil espanyola es va compromentrepolíticament amb el bàndol republicà. Va ser nomenat president de l'Associació d'Escriptors Catalans i cap de publicacions de la Conselleria de Cultura de la Generalitat. A més va convertir-se en cofundador i cap de publicacions de la Institució de les Lletres Catalanes i autor de la lletra de l'himne de l'exèrcit popular català. Tot això significà una ruptura definitiva amb el seu passat burgès i elnaixement d'un fort compromís polític, ètic i social. Al final de la guerra civil espanyola la Generalitat Republicana li va encomanar a Joan Oliver i Sallarès la tasca d’evacuar els “intel·lectuals”. Després ell es va exiliar primer a França i després a Santiago de Xile on hi va viure vuit anys.
Ja al 1948 va tornar a Barcelona, i el franquisme el va empresonar durant tres mesos a la presó model deBarcelona.
El 1960 es va editar la seva obra més emblemàtica, Vacances pagades (Premi Lletra d'Or al 1962). És un obra escèptica i sarcàstica, on es mostra el seu gran compromís amb la realitat social i política del país. Joan Oliver fa una crítica forta al capitalisme, a la societat de consum i al règim franquista.
Amb la mort del dictador i l'entrada de la democràcia es va mostrar especialmentdisgustat amb la classe política dominant, tant que l'any 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi. Tot i això, no impedeix que sigui considerat un dels millors poetes catalans del segle XX.
L'any 1986 va morir a Barcelona i va ser enterrat a la seva ciutat natal, Sabadell.


El moviment literari en el que es troba aquesta obra es el moviment de la postguerra, cal destacar les limitacionsescrites entre gèneres i en el cas de Catalunya cal destacar que la prohibició de parlar el català excepte en un entorn familiar i que els catalans exiliats van reflectir en les seves obres els sentiments que sentien al estar apartats de la seva estimada pàtria i van ressaltar las barbaritats que cometien els altres països durant la segona Guerra Mundial. També es nota l’ intercanvi de cultura ques’efectuà amb la guerra.

El moment històric al qual pertany el poema corrandes d’exili de Pere IV correspon a la postguerra civil espanyola.
Els escriptors catalans fundaven revistes, editaven antologies poètiques i representaven obres teatrals en cases particulars. Els exiliats a Europa o Amèrica van escriure obres on dominaven sentiments de derrota, la denuncia dels camps de concentració i també ladescoberta de ous països i cultures.

L’assumpte abordat en aquest poema són els sentiments del poeta, derrotat ell també per el seu exili forçós de Catalunya.

El vocabulari del poema no es gaire complicat, tot i això, cal remarcar algunes paraules més complexes com: Condormit: que es comença a adormir; Quartera: mesura per a grans, equivalent a uns 70 litres. (Mesura agrària); Pujol:elevació petita del terreny; Recança: sentiments que tens quan et sap greu d’haver fet o de fer alguna cosa; Bruna: de color fosc; Tenderol: petita tenda.

En el poema veiem referències a llocs o personatges varis. “L’estimada” (v.6) es refereix a la seva dona, “la ratlla” (v.12) significa la frontera amb França, “Catalunya” (v. 15) és la seva terra, “a les terres de França” (v. 20) una terra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de texto en catalan
  • Corrandes D'Exili
  • Balada de Mallorca (Comentari de text en Català)
  • Comentario de texto Oliver Twist (Català)
  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • COMENTARI DE TEXT CATAL BERGEN
  • Comentari de text català
  • comentario de texto en catalán de texto mula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS