Comentario De Texto En Catalán: "De Compras En El Supermercado Genético"

Páginas: 11 (2734 palabras) Publicado: 25 de julio de 2011
UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA

Comentari del text:

DE COMPRAS EN EL SUPERMERCADO GENÉTICO

de Peter Singer

Narcís Darna i Casadevall
Ètica, filosofia moral i política
Tercera prova d’avaluació continuada Abril de 2009
A través de la reflexió i justificació d’un cas social determinat, com ara l’elecció del “com” volen els pares que siguin els seus descendents, el seu autor fa unamostra de la seva idea utilitarista de moralitat. El mateix títol del text ja denota l’existència i acceptació social d’aquesta opció “de compres en el supermercat genètic”: una acció-mitjà al servei d’una fi. Per a poder escollir, cal triar prèviament un procediment que permeti obtenir aquell perfil de fill que volem.

Peter Singer, filòsof australià, utilitarista, sembla considerar la moralitatdels actes en funció d’unes conseqüències, no en els actes en sí mateixos. En aquest sentit, aquest autor posa èmfasi en la consciència del propi interès i les seves implicacions en els interessos dels altres. És a dir, que la rectitud d’un acte ha d’estar vinculada a la producció de bones utilitats generals (tendència a la felicitat) de tal forma que aquestes conseqüències han d’afectar a tothomi no només a l’agent.

Estructura del text

Podem estructurar el text analitzat en tres aspectes bàsics.

A) Moralitat del diagnòstic prenatal i avortament. Singer evidencia l’acceptació com a bona d’una determinada actitud ja consolidada socialment. I aquesta consideració de bon comportament respon a un interès particular també cap a una finalitat bona, però aquest interès no es pot limitaral propi agent sinó a tothom. L’exemple que aquí ens ocupa es refereix a l’acceptació com a quelcom normal del diagnòstic prenatal seguit d’un avortament pel cas que es detectin discapacitats en el fetus.

Textualment, Singer diu en relació al diagnòstic prenatal: “al diagnóstico prenatal, será de utilidad pensar por un momento sobre dos cuestiones relacionadas. Primero ¿cuán importante es,para la mayoría de los padres, darles a sus hijos el mejor comienzo en la vida que les sea posible? Segundo ¿cuán seria debe ser la razón que una mujer necesita para estar justificada para interrumpir con su embarazo?

Per tant, l’autor planteja un interès general dels individus en poder triar un perfil pels seus descendents. Singer s’afegeix a la majoria de pares en considerar moral el diagnòsticprenatal més, si s’escau, un avortament pel cas que el fetus presenti anomalies, tot i que, com assenyala Diane Beeson, això comporti la ‘cultura’ de desvalorar i eliminar a aquells que presentin un nivell mínim de deformacions. Però l’autor palesa una altra ‘cultura’ molt generalitzada per la qual és de cabdal importància pels pares donar als seus fills el millor començament en la vida que elssigui possible. Singer també es recolza en el missatge a les embarassades de no consumir alcohol per evitar malformacions en els fetus com a mostra que és socialment preferible triar un determinat perfil que rebutgi les discapacitats del fetus. Estem, per tant, fent una ‘selecció’ en base a uns interessos paral·lels als perseguits a través del diagnòstic prenatal, culturalment acceptats. Amb aquestaconducta generalment interessada, l’autor considera que els propers avenços genètics no seran rebutjats si ajuden i faciliten aquesta voluntat humana.

El text ens mostra un posicionament utilitarista del seu autor ja que defensa, en base a aquest general interès, la moralitat dels “actes-instrument” que tendeixin a la seva satisfacció: “Por lo tanto, no es difícil justificar la interrupción deun embarazo”, com també l’accepta pel cas que l’embaràs sobrevingut i inesperat comporti que el nadó no gaudeixi d’unes mínimes comoditats. En ambdós casos, l’autor manté que “según mi opinión, no estarían actuando inmoralmente si decidieran hacer un aborto”.

B) Moralitat de les noves tecnologies genètiques en la selecció dels fills. L’autor, recolzat amb el mateix principi de “donar als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de texto en catalan
  • Balada de Mallorca (Comentari de text en Català)
  • Comentario de texto Oliver Twist (Català)
  • Comentario de texto Corrandes d'exili en catalan
  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • COMENTARI DE TEXT CATAL BERGEN
  • Comentari de text català
  • comentario de texto en catalán de texto mula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS