Comentario de texto Valenti Almirall

Páginas: 2 (472 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
COMENTARI DE TEXT
TEXT DE VALENTÍ ALMIRALL SOBRE LA TUPINADA

1.- LECTURA del document (text de Valentí Almirall sobre la Tupinada)
2.- CLASSIFICACIÓ DEL TEXT
Es tracta d’un text de ValentíAlmirall sobre la Tupinada(1886). Es tracta d’una font primària, que ens descriu la situació que pateix el sistema electoral espanyol en aquell moment. Es tracta doncs d’un text narratiu de caràcterpolític i públic, signat per Valentí Almiral i publicat a Montpeller, França, l’any 1886.

2.3.- CIRCUMSTÀNCIES
Aquest text és un fragment del llibre L’Espagne telle qu’elle est- L’Espanya que és-,publicat a Montpeller, França, l’any 1886.
Valentí Almirall va ser un polític, periodista, assagista i advocat espanyol. D'ideologia republicana i federal, és considerat un dels ideòlegs delcatalanisme polític. La seva labor pública es va moure pel terreny de les idees amb una notable acció de articulisme, amb gairebé vuit-cents densos articles periodístics.

2.4.- CONTEXT HISTÒRIC
Aquestfragment del llibre ja citat de Valentí Almirall se situa en l’època de la Restauració Borbònica a Espanya, un any després de la mort del rei Alfons XII.
En aquest moment el país té un sistema políticbipartidista amb dos grans partits que es reparteixen el poder per alternança: el partit conservador (a càrrec d’Antonio Cànovas del Castillo) i el partit progressista (a càrrec de Sagasta).
Però perque aquesta alternança de poder surti bé, s’han de fer trampes i falsejar els bots. Aquestes trampes i manipulació dels bots s’anomenà Tupinada.



3.- ANÀLISI DEL TEXT
Aquest text estàdividit en quatre paràgrafs, l’últim dels quals és un breu resum.
En el primer paràgraf ens explica la farsa que viu Espanya en les seves eleccions, que, siguin com siguin, són una farsa perquè només hi haun elector. De manera que sempre guanyen els mateixos i decideixen qui guanya fent el que volen amb els vots.
En el segon paràgraf ens expliquen algunes de les formes que s’utilitzen per manipular...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de text almirall
  • Valentí Almirall
  • Comentario De Texto
  • Comentario De Texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de texto
  • comentario de Texto
  • comentari de text

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS