Comentario En Catalan Del Ensayo Raza Y Cultura De Levi Strauss

Páginas: 5 (1021 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2012
COMENTARI DE TEXT:

RAÇA I CULTURA
 
Per posar-nos en situació cal comentar que Claude Levi-Strauss, va escriure el llibre de “raza y cultura” per un encàrrec de la UNESCO per tal d’exposar el seu punt de vista com a antropòleg reconegut en contra dels perjudicis racials.
Així doncs, ens inicia al text desmentint la superioritat o inferioritat de les races i destacant com han contribuït encanvi al patrimoni comú. Cal afegir que Levi-Strauss fa referència al concepte de races perquè és amb el que es basaven les teories de l’època, però ell en realitat no hi creia massa.
Acte seguit, ens passa a  mencionar a Gobineau el qual defensava la teoria de que el declivi de les civilitzacions s'explica en termes d'encreuament de races entre una raça superior i les altres per tal de mencionarel fet del greu error que comporta confondre la biologia de les races amb les seves aptituds psicològiques i sociològiques i, per tant, xocant amb les teories del racisme científic del segle XIX el qual es basava en el color de la pell per classificar la humanitat en races.
Així mateix l’autor ens diu que “ Existeixen moltes més cultures humanes que races humanes”, introduint-nos així a ladiversitat de cultures i plantejant que aquest terme pot considerar-se un avantatge o un inconvenient, depèn de com es miri.
Així doncs podria considerar-se, si no tenim en compte la influència cultural, que l’home blanc ha realitzat grans progressos mentre que d’altres s’han quedat molts anys enrere quan tots els pobles han aportat la seva part a l’evolució humana.
 
DIVERSITAT DE CULTURES.
 
Ladiversitat de cultures és molt més gran i molt més rica del que nosaltres podem arribar a conèixer, fet que es podria relacionar amb el relativisme cultural el qual suposa que cada cultura és un univers en sí mateix i el particularisme històric de Franz Boas el qual ens diu que les particularitats de cada cultura són històriques i evolucionen de manera diferent impossibilitant una classificacióde la humanitat. A part de les cultures contemporànies les quals ja no podem tenir constància de totes, n’han existit tot un seguit que ens resulta impossible de conèixer si no es per un llegat de documents, escrits, eines, etc.
Levi-Strauss en presenta el terme de les societats i ens exposa que els contactes entre aquestes obliguen a no poder identificar cultures pures o aïllades. Així mateix ensexplica que a les societats humanes hi ha forces internes que treballen pel manteniment de particularismes d'una cultura, mentre que n'hi ha d'altres que ho fan en pro d’un desenvolupament. En aquest sentit, es pot incloure el terme de pluralisme cultural, el qual defensa el manteniment d’altres cultures dins d’una cultura establerta com a la dominant.
Les diferents societats humanes es creen apartir de les relacions humanes, dels creuaments. Per tant, la diversitat de cultures no es pot entendre d'una manera estàtica, sinó que al llarg de tota la seva existència van experimentant canvis que venen donats per el lloc de procedència, el medi on es desenvolupa, l’època, la seva desconeixença o contacte amb altres cultures... És pràcticament impossible trobar cultures aïllades.
Gairebétotes les cultures han tingut contactes amb d'altres que les han influenciat d'alguna manera i tant la proximitat com l’aïllament poden suscitar reaccions d’autoafirmació o protecció.
Per tant, podem afirmar que la diversitat de cultures no es pot observar des d’un punt de vista divisori, ja que sempre ha existit relacions humanes entre elles.
 
 L’ETNOCENTRISME.
 
Graham Summer consideratl’introductor del terme etnocentrisme, eldefensava el terme com: “ el nom tècnic per a la visió de les coses en què el grup propi és el centre de tot, i qualsevol altra cosa és sospesada i avaluada amb referència al grup. Cada grup nodreix el seu propi orgull i vanitat, es vanta de ser superior, exalta les seves pròpies divinitats i observa les persones forasteres amb menyspreu”.
La diversitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Levi Strauss-Claude “Raza y Cultura”
  • Raza E Historia Levi Strauss
  • Claude lévi-strauss raza y cultura
  • Claude Lévi – Strauss "Raza e historia"
  • Coceptos De Cultura De Levi Strauss y Geertz
  • La idea de racismo científico en raza e historia de lévi-strauss
  • Raza e historia. lévi- strauss
  • Levi-strauss

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS