Comentarios De Mapas Dario Espinoza

Páginas: 9 (2150 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2015
Comentari de mapa número 1
El tema d'aquest mapa es els pobles preromans a la península Ibèrica. Aquest mapa es situa al segle V a.C. A la llegenda podem veure el dos tipus d'arees descrites: de color verd l'àrea celta i de color marró l'àrea ibèrica.
A Espanya s'hi diferenciaven dos territoris. A la part sud-oest s'hi trobaven els pobles ibèrics. Al nord de la península Ibèrica s'hi troben elspobles preromans com els Àsturs, Càntabres i Vascons. Al centre de l'àrea celta s'hi trobaven els Celtibers. Finalment, al sud d'aquest territori s'hi trobaven els lusitans.

Des de la primeria del segle V a.C hi vivien a la península Ibèrica dues zones culturals diferents. Els celtes eren diferents entre ells però amb trets culturals comuns aportats per les migracions indoeuropea. Els poblesceltes habitaven les terres de la Meseta i de la costa Atlàntica. A causa d'aquest territori extens, tenien una economia rudimentària i autosuficient, però amb un comerç escàs. Els habitants de les planes van desenvolupar una agricultura basada en el conreu de cereals, mentre que els del sistema central, com els celtibers ,eren fonamentalment ramaders. Aquests s'assentaven en poblats a zoneselevades. La seva organització social era de tipus tribal.

Gràcies a la guerra Púnica, tota la península Ibèrica va ser conquistada pels romans . Per culpa d'aquesta conquesta es va explotar les terres i es va implantar noves formes d'organització social. L'activitat agrícola i ramadera va continuar sent la base econòmica. Finalment, l'artesania i el comerç es desenvoluparien molt a les ciutats.Comentari de mapa número 2
El tema d'aquest mapa és la Mediterrània occidental durant la segona guerra púnica. L'espai descrit és la part est de la península Ibèrica, Itàlia, el sud de França i el nord d'africa durant el segle III aC. A la llegenda ens indica principalment els diferents moviments al mediterrani. Amb fletxes de color verd senyala la ruta d'Anníbal, amb fletxes de color vermell senyala lesofensives romanes i finalment amb fletxes de color violeta marca la ruta d'Àsdrubal. Finalment, a tot el mapa marca de manera especifica grans batalles durant aquesta guerra.

El primer que hi podem veure és la ruta d'Anníbal que va començar a Cartago nova. Al 218 aC va partir des de Sagunto, al nord de Cartago, fins a arribar a Ticino i Trebia on varen succeir dues grans batalles. Anníbal vacontinuar cap al sud d'Itàlia fins a Crotona. Abans d'això, van passar per Trasimeno, on va haver-hi una gran batalla al 217 aC, després per Camas, on va haver-hi una altra a 216 aC, a continuació va viatjar a Torento, Capua, Crotona , Rhegium i va tornar a Crotona. Finalment, va passar d'Itàlia al nord d'Africa , a Zama on va haver-hi una batalla a 202 aC amb els Romans. Al mateix temps que Anníbalavançava, el romans varen dur a terme dues ofensives. La primera va ser al 208 aC on varen viatjar pel mediterrani fins al nord de Barcelona, d'allà varen anar a Sagunto fins a arribar a Cartago Nova. L'altra ofensiva va ser al 204 aC que varen viatjar de Sicília fins a Zama. Finalment, al 208 aC va partir Àsdrubal des del centre d'Hispània fins Metauro on va haver-hi una batalla al 207 aC.

Lasegona guerra Púnica va començar quan Cartago va capturar la ciutat Ibèrica de Sagunto, un aliat de Roma. Anníbal amb un pobre exèrcit naval però nombrós exèrcit terrestre estava decidit a anul·lar a Roma. L'arribada d'Anníbal a Roma va originar nombroses rebel·lions contra el domini romà i Anníbal va derrotar a Roma en batalles decisives. Els Romans varen decidir deixar Anníbal i centrar-se en laconquesta de la regió Ibèrica. El general Àsdrubal hi serviria com a segon exercit per Anníbal, ja que va ser demanat per ell mateix per falta de medis i per reforçar-se, però va ser derrotat a Metauro sense poder arribar a ajudar a Anníbal. Finalment. Els romans varen posar fi al domini Cartagines a Iberia amb una expedició romana. Anníbal va retrocedir per defensar Cartago, però va caure en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentari mapes
  • Comentario Juan Darien y Huitzilopoxtli
  • juan darien COMENTARIO CRITIICO
  • Comentario Sobre Juan Darién
  • Comentario juan darien
  • Fases Comentario mapa del tiempo
  • Comentario de mapa, por alexandra ern
  • Comentario De Texto Y De Mapa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS