Comentaris de allò que tal vegada s'esdevinguè

Páginas: 8 (1875 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2011
ALLÒ QUE TAL VEGADA S'ESDEVINGUÉ
Joan Oliver

Allò que tal vegada s'esdevingué

Joan Oliver dramaturg, poeta i proetista, és un dels noms de referència de la literatura catalana del S.XX. Compromès amb el seu temps va haver d'anar a l'exili, va tornar al 1948 es va convertir en un autor de referència en l'època de la represa del catalanisme .
Joan Oliver escriptor conegut en el camp de lapoesia amb el pseudònim de Pere Quart, nasqué a Sabadell al 1899. Va tenir molt interès per les lletres el porta a col·laborar al Diari Sabadell i escriu el seu primer recull de poemes al 1918 'Primícies'. Cal destacar també la seva important aportació a la literatura a través de a fundació de l'editorial La Mirada.
El teatre de Joan Oliver és marcat per una sèrie de factors que el condicioneni aporten algunes de les seves característiques més importants. Es molt difícils situar la seva producció dramàtica dins unes coordenades determinades ja que el seu estil s'allunya del model noucentista i del retoricisme, i opta per un llenguatge natural i flexible. Joan Oliver té un esperit de revolta i això el manà a prendre una actitud de rebuig contra la burgesia, i farà dures critiques dinsde la seva obra lideraria, encara que utilitza en molts de les seves obres la tradició catalana la comèdia burgesa .
L'obra teatral d'Oliver el podem dividir en dos grans etapes. La primera va del el 1928 fins al 1936 en aquesta segueix la tècnica de la comèdia burgesa, però és caracteritza pel to crític i realista respecte a la societat, en la segona etapa comença després de la Guerra Civil ies un període dur i difícil i de molta repressió.
En la seva primera etapa va escriure "Allò que tal vegada s'esdevingué " aquesta és una comèdia d'inspiració bíblica i presenta dues versions, la primera data del 1936 i fou reeditada al 1970, la segona data del 1977 i fou publicada dins el 'Teatre original'. El nom d'aquesta obra rep el nom per fer una mena de "burla" ja que presenta un sentitburlesc com volen dir que allò va passar, però realment pensem que es així?. En l'obra Joan Oliver sempre intentarà fer una queixa sobre l'estil burgés al que ell pertany i també una queixa a l'ensenyament dels joves. La obra presenta una trama argumental que gira al voltant de la prohibició, per part de Javhè, que els homes penetrin al jardí de l'Edèn, després que Adam i Eva n'han estatforagitats. El llibre conta d'un sol acte però que es divideix en tres parts : plantejament, nus i desenllaç. En el plantejament de l'obra Joan Oliver ens presenta als personatges principals que són Adam, Eva, Abel, Caïm i per últim Nara que encara que no es menciones a la bíblia Joan Oliver vol afegir-la a l'obra. Els personatges secundaris són el Querub, el Diable i Javhé. En allò que tal vegadas'esdevingué s'utilitza un llenguatge entenedor i transparent. Combinant un llenguatge literari i ric amb l'ús de registres populars per tal d'obtenir espontaneïtat.
En el fragment seleccionat es troba l final del llibre quan Caïm a matat al seu germà Abel sense ell saber que ell moriria. La relació que hi ha entre ells dos es més bé una relació d'odi, una relació que es vasa en la enveja que el té l'una l'altre. Abel es tot el contrari a Caïm i per això tenen molts contrabans l'un vers l'altre. Caïm es un artista, un creador d'objectes, capaç d'inventar noves paraules, en Caïm podem observar la seva capacitat de raonament , és un personatge que es pregunta el perquè de les coses i perquè han de ser com Javhé diu i no d'una altre manera i no es resigna a acceptar allò que no entén, tot hoanalitza i raona abans d'acceptar-lo . Abel pel contrari es feble, envejós, covard i sense cap mena d'imaginació. El que enfronta als dos sobretot és l'amor de la Nara, ja que els dos es volen quedar-se amb ella i fer-la la seva dona, pensen que el que sigui millor per ella podrà quedar-se amb ella. El seu pare Adam va donar a l'Abel a la Nara i això provocarà una ira en Caïm , però sobretot que el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Allo Que Tal Vegada S'Esdevingue
  • Allo Que Tal Vegada Wiki
  • Joan Oliver I Allò Que Tal Vegada S’esdevingué (1936)
  • Allò que tal vegada s¡esdevinguè de joan oliver
  • allo
  • comentaris generals
  • Vega
  • Vega

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS