Comentaris Història de l'Art

Páginas: 19 (4502 palabras) Publicado: 8 de junio de 2014
NIT DE LLUNA
Documentació i catalogació:
Autor: Leandre Cristòfol, català.
Cronologia: 1935
Lloc: MNAC (Barcelona)
Títol: Nit de lluna
Materials: fusta
Estil: surrealista
Tècnica: talla i assemblatge (unir objectes per aconseguir un efecte tridimensional)
Tipologia: grup d’objectes
Forma: exempta (però està dins una fornícula de vidre pintat)
Primera aproximació: un fus i unou de sargir sobre una plataforma pintada de blau fosc.

Context històric:
A principis del s XX hi ha les colonitzacions dels europeus que acaben a mitjans del segle pacíficament i amb guerres. Al 1914 esclata la primera Guerra Mundial: Alemanya i l’Imperi austro-hongarès contra França, Gran Bretanya, Rússia i Itàlia. Guanyen aquests últims gràcies a la intervenció dels EEUU. Després de laguerra comença l’època de prosperitat per EEUU però el 1929 es produeix el crack de la borsa i en aquesta època de crisi durant els anys 30, pugen al poder diversos dictadors (Hitler, Mussolini) que volen crear imperis i és per això que comença la Segona Guerra mundial (1939-1945): Alemanya i Itàlia contra els aliats (França, Gran Bretanya, la URSS i EEUU). Guanyen els aliats i es reparteixenAlemanya però la URSS es desmarca de les democràcies i implanta el comunisme. El món es divideix en capitalisme i comunisme. L’any 1989 cau el mur de Berlín i el comunisme en molts països. Actualment lidera el capitalisme dels EEUU però prenen importància els països àrabs que tenen petroli.
Falta un any per la guerra civil espanyola.

Descripció formal:
La forma de la composició és oberta, dedimensions no gaire grans i proporcionada. La diagonal marcada pel fus és l’eix de simetria. Es contraposa la rigidesa del fus (arbre) i la mobilitat i la línia corba de l’ou (lluna). El poc moviment que hi ha que és fictici i suau, el donen les formes circulars de l’ou i plataforma i la diagonal del fus. És policromàtica ja que la base és de colors blaus foscos i la resta de color de la fusta quecontrasta. La llum la donen el fus i l’ou, de color beix. És una llum que es reparteix de manera uniforme i crea ombres a la plataforma. L’acabat és polit.

Funció i significat:
És de tema al·legòric ja que representa un record de la seva mare, és un retrat matern. És no figurativa. La funció és decorativa (per exposar) i estètica. Es va presentar a l’exposició de Lleida Logicofobista de l’any 36.Funció també simbòlica d’evocar records d’infantesa i familiars de l’autor i la vida rural.



Models i influències:
L’estil és el surrealisme, és un moviment que dóna importància al subconscient i a la interpretació dels somnis i els mecanismes de la bogeria, és trencador, rebutja la raó i els seus artistes trenquen amb les convencions socials.

Leandre s’inspira en la seva formació com afuster i en el dadaisme de Duchamp per l’ús d’objectes quotidians. Les seves obres es poden relacionar amb Miró i amb els poemes objecte de Joan Brossa.

EL PROFETA
Documentació i catalogació:
Autor: Pablo Gargallo, espanyol.
Cronologia: 1933 (original de guix) 1936 (bronze)
Lloc: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid) i Museo Gargallo (Saragossa)
Materials: bronze.
Estil:cubista
Tècnica: fosa.
Tipologia: dempeus
Forma: exempta.
Primera aproximació: figura humana de planxes de metall, amb un bastó a una mà i l’altre mà alçada.

Context històric:
A principis del s XX hi ha les colonitzacions dels europeus que acaben a mitjans del segle pacíficament i amb guerres. Al 1914 esclata la primera Guerra Mundial: Alemanya i l’Imperi austro-hongarès contra França,Gran Bretanya, Rússia i Itàlia. Guanyen aquests últims gràcies a la intervenció dels EEUU. Després de la guerra comença l’època de prosperitat per EEUU però el 1929 es produeix el crack de la borsa i en aquesta època de crisi durant els anys 30, pugen al poder diversos dictadors (Hitler, Mussolini) que volen crear imperis i és per això que comença la Segona Guerra mundial (1939-1945): Alemanya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • Història de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art
  • Història De L'Art
  • Historia De L'Art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS