Comercial

Páginas: 5 (1107 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2012
Normativa en prevenció
1) Marc legal de la prevenció

La Constitució espanyola de 1978 estableix, dins dels principis rectors de la política social i econòmica, que els poders públics hauran de vetllar per la seguretat i la higiene en el treball (art. 40.2),i reconeix el dret a la protecció de la salut (art. 43).
L’Estatut dels Treballadors, en els articles 4.2 d), proclama el dret delstreballadors a la integritat física i a una adequada política de seguretat i higiene, i en el 19 regula que el treballador, en la prestació dels seus serveis, té dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i higiene.
El Tractat constitutiu de la Comunitat Econòmica Europea (art. 18.a) indica que els estats membres hauran de promoure la millora del medi de treball per tal de protegir laseguretat i la salut dels treballadors.
A partir de la normativa europea, hi ha un nombre elevat de directives que estableixen disposicions mínimes de seguretat i salut. N’hi ha de caràcter general per a activitats laborals diverses, i n’hi ha per als riscos específics.
Amb l’objectiu d’adaptar la normativa espanyola a l’europea, el novembre de 1995, es va aprovar la Llei de prevenció de riscoslaborals.
L’Estat espanyol ha ratificat molts convenis de l’OIT en matèria de seguretat i higiene.

• La Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals (LPRL), de 8 de novembre, reformada per la Llei 54/2003, de 12 de desembre. El seu objectiu és promoure la seguretat i salut dels treballadors definint un marc de garanties i responsabilitats. Fomenta la prevenció i involucra treballadors i empresarisen l’objectiu de disminuir la sinistralitat laboral i garantir la salut dels treballadors.

Llei de prevenció de riscos laborals
Aquesta llei adapta al dret espanyol la Directiva 89/391/CEE relativa a l’aplicació de mesures per promoure la millora de la seguretat i salut dels treballadors, i també incorpora parcialment el contingut d’altres directives, com la 92/85/CEE sobre la protecció de lamaternitat, la 94/33/CEE sobre protecció dels joves en el treball i la 91/383/CEE, relativa al tractament de les relacions del treball temporal, de duració determinada i en empreses de treball temporal.
La Llei de prevenció de riscos laborals elimina la dispersió normativa espanyola en matèria de seguretat i higiene i va a un concepte més global de salut, com a benestar de la persona. D’aquestamanera es converteix en una llei preventiva i ja no es limita a la protecció dels danys professionals.

D’altra banda, l’LPRL implica l’empresari en el deure de protegir els treballadors dels riscos laborals i el deure d’avaluar inicialment els riscos dels llocs de treball i planificar l’acció preventiva.

• L’LPRL ha estat desenvolupada pel Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel quals’aprova el Reglament dels serveis de prevenció. Amb posterioritat, s’han aprovat altres reglaments que regulen aspectes concrets de la prevenció.

• Els convenis col·lectius d’empresa o de sector que regulen matèries de seguretat i salut en el treball.

Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL)

DRETS I OBLIGACIONS DELS TREBALLADORS EN QUANT A LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

OBLIGACIONS DELSEMPRESARIS EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

La vigilancia de la salut per les empreses.
És una obligació de l’empresari garantir la vigilancia periòdica de l’estat de salut dels seus treballadors d’acord amb els riscos inherents al treball. Però els reconeixements són obligatoris pels treballadors en aquests casos:
Quan siguin imprescindibles per avaluar els efectes de les condicions detreball sobre la salut dels treballadors
Per verificar si l’estat de salut d’un treballador pot constituir un per a ell mateix, per a la resta de treballadors o per a altres persones relacionades amb l’empresa.
Quan així ho estableixi una disposició legal en relació amb la protección de riscos específics i activitats d’especial perillositat.
Les despeses econòmiques correrán sempre a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comercial
  • comercial
  • Comercial
  • comercial
  • comercial
  • comercial
  • comercial
  • comercial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS