Comparació mite-logos

Páginas: 3 (506 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2014
COMPARACIÓ MITE-LOGOS

Abans de fer la comparació entre el mite i l’explicació racional (logos), és necessari saber el significat d’aquests dos elements.
El mite és una narració de caràctersagrat, situat en un temps prestigiós i llunya, el temps de l’origen, protagonitzades per éssers sobrenaturals (déus i herois semidivins), per acció voluntària i capriciosa dels quals s’originen totes lescoses. Els mites tenen un caràcter dramàtic, simbòlic, exemplar i tradicional, i reflecteixen la cosmovisió religiosa i simbòlica que cada comunitat té d’ella mateixa, del món i de les altrescomunitats que l’envolten.
L’explicació racional es basa en la capacitat de l’ésser humà per a raonar, no es fixa en un món de déus i herois, sinó que busquen raons internes, causes, lleis que han de donarraó d’allò que passa.
En primer lloc, a diferència del logos, el mite és font de pertorbació i estranyesa. Els antics, no sabien com respondre moltes de les grans preguntes de la humanitat com: dequina manera es va crear la Terra? o com va aparèixer la vida? això és font d’estranyesa. El fet de no saber com donar resposta a aquestes preguntes provocava confusió i pertorbació. En canvi,l’explicació racional és font de curiositat però també hi ha aquest punt d’estranyesa.
El mite busca explicació exterior a les coses a través de la personificació de la realitat, és a dir, creant ésserssuperiors, divins o estranys que donen la resposta a les grans preguntes de la humanitat. Aquesta resposta és de caire sagrat o religiós i és transcendental és a dir, que va més enllà dels límits normals, elsexcedeix.
L’explicació racional, en canvi, cerca una explicació interior de les coses comprenent-ne l’ordre i raonant-ne les afirmacions (logos). És una resposta que analitza i defineix la realitata través de causes naturals. A diferència del mite, la resposta és immanent, és a dir, que té lloc dintre la ment del subjecte i no té cap efecte fora d’aquest.
El mite dona una resposta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Del mito al logos
  • Mito al logos
  • Mitos Y Logos
  • Del mito a logos
  • DEL MITO AL LOGOS
  • Del Mito Al Logo
  • Del mito al logos
  • Del Mito Al Logos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS